ДІТЯМ - СОЛОДКІ,
ВРОСЛЫМ - СОЛОНІ
Це КУКУРУДЗЯНІ (КРУП'ЯНІ) ПАЛИЧКИ, що займають друге місце по вживанню, після насінь соняшника прожарених (у народі іменованих "насіннячками").
Підсолені кукурудзяні палички гарні з пивом, солодкі - радість для хлопців. Як і на якому встаткуванні їх роблять?
Це нескладне виробництво й досить рентабельне. Наскільки рентабельно їхнє виробництво - постараємося розповісти.
Вироблення круп'яних паличок ставиться до виробництва сухих сніданків. Сучасна технологія виробництва сухих сніданків припускає застосування экструзии, тобто процесу, при якому сирий білковий продукт під впливом тиску, температури й вологи збільшується в обсязі.
Круп'яні палички одержують шляхом спеціальної обробки крупи на машині для формования кукурудзяних паличок, вони не вимагають додаткової кулінарної обробки й готові до вживання.
На Ваш вибір - палички можна випускати солоні й солодкі, глазуровані й не глазуровані , але якість готових паличок повинне відповідати вимогам ОСТ 18-243-75 "Сухі сніданки Круп'яні палички".
Вирішивши робити круп'яні палички Вам необхідна сировина.
Сировина, застосовувана для виробництва паличок, повинне відповідати вимогам існуючих стандартів і технологічних умов і супроводжується якісними посвідченнями постачальника.
Для виробництва круп'яних паличок використають основну сировину - крупу кукурудзяна дрібна шліфована № 5, ДЕРЖСТАНДАРТ 6002-69, строком витримки не більше 1 місяць, і залежно від виду готового продукту - ванілін, лимонна кислота, кориця, какао-порошок, молоко згущене із цукром, масло рослинне рафіноване, харчові есенції, глазур шоколадну.
Перед виробництвом кожну партію вступник сировини піддають обробці:
- контрольному просіванню й пропуску через магнітні загородження піддають всю сипучу сировину;
- рослинне масло фільтрують;
- крупу воложать і піддають кондиціонуванню (отлежке). Вологість крупи перед переробкою повинна становити 14%;
- часник сушений інспектують, підсушують, розмелюють і просівають;
- лимонну кислоту розмелюють, просівають.
Підготовка добавок.
Корицю, лимонну кислоту, порошок кава, какао й сухе молоко змішують по рецептурі із цукровою пудрою.
Ванілін попередньо розчиняють у спирті (у відповідності 1:1) з підігріванням на водяній лазні при температурі не вище 50 0С. Потім готовлять концентровану сахарин-ванільну пудру - змішуванням розчину ваніліну із цукровою пудрою (у відповідності 1:16). При використанні ванилона замість ваніліну закладка його зменшується в 5 разів і виробляється заміна основною сировиною.
Арахісову масу змішують по рецептурі з рослинним маслом і цукром або зіллю, у запобігання розшаровування емульсії, масу потрібно безупинно перемішувати.
Сушений часник змішують по рецептурі із сіллю.
Шоколадну й жирову глазур обробляють у температурній машині при температурі: для шоколадної глазурі +30...220С, до в'язкості - 90...110 пауз, для жирів глазурі при температурі 38...400С-до в'язкості 120 пауз.
Цукровий сироп. Для одержання 100 кг сиропу в казан завантажують 18,2 кг води й 82,8 кг цукру й доводять до кипіння.
Зміст сухих речовин по рефрактометрі в сиропі - 82%.
ПРИМІЩЕННЯ повинне бути відповідати санітарним нормам для харчової промисловості. Це може бути відділення у вже наявному виробництві, тоді у Вас уже є інженерні комунікації. Якщо Ви використаєте приміщення, то воно повинне бути забезпечене денним висвітленням, інженерними сантехническими й електричними комунікаціями. Для забезпечення електроенергією, потужністю до 30 квт, необхідна трифазна мережа - 380 У; 50 Гц.
Стіни повинні бути поштукатурені, побілені, з панелями на висоту 1,8 м;
Підлоги - бажано з керамічної плитки;
Виробниче приміщення обладнається вентиляцією й опаленням;
Для установки основного встаткування буде потрібно площа 20...25 м2.
Необхідні ще комори: для сировини, пакувальної тари й готової продукції.
Гардеробна для обслуговування персоналу.
Для обслуговування встаткування по випуску 500 кг/зміну круп'яних паличок буде потрібно 2 чоловік.
А роблять кукурудзяні палички так:
Основним устаткуванням кукурудзяних паличок - є машина для формования кукурудзяних паличок.
Після прогріву машини в бункер засинають зволожену й отлеженную крупу.
У машині відбуваються пресування продукту і його нагрівання до температури 1450С.
У результаті впливу тепла, вологи й тиску, крупу перетворюється в пластичну масу, що видавлюється шнеком через отвори матриці. При виході з отворів матриці маса під впливом пари, що утвориться з перегрітої вологи, спучується, створюючи пористі хрусткі жили, що відрізаються механізмом різання на палички. Довжина паличок повинна відповідати ОСТ 18-243-75.
Вологість паличок на виході з машини після їхнього охолодження - 6%.
Далі обробку паличок роблять у відповідності їхнього виду відповідно до технологічної інструкції.
Палички бувають глазуровані й неглазуровані.
Для неглазурованих паличок - у дражировочную машину завантажують певна кількість паличок, додають соняшникове масло, а потім сухі добавки: цукрову пудру або сіль, какао-порошок, суміш лимонної кислоти й цукрової пудри відповідно до рецептури.
Для глазурованих паличок - перед завантаженням у дражировочную машину їх спочатку підсушують до вологості 3...4%, і далі постійно подають цукровий сироп, лимонну есенцію й суміш лимонної кислоти із цукровою пудрою (для лимонних паличок) або згущене молоко й цукрова пудра, або шоколадну глазур.
Фасовку роблять на фасовочно-пакувальному апарату.
СПЕЦИФІКАЦІЯ ДО НАБОРУ ВСТАТКУВАННЯ ДЛЯ
ВИРОБНИЦТВА КУКУРУДЗЯНИХ ПАЛИЧОК
№ п/п Найменування встаткування Кіл. Продуктивність Мощн., квт Маса, кг Коштуємо.,Грн. Примітка
1 Просеиватель вібраційний 1 150 кг/ч 0,18 32 1700 Д 1.11
2 Измельчитель малогабаритний 1 80…100кг/ч 3,00 89 2500 Е 2.465
3 Машина для формования 1 70...80…80 кг/ч 23,87 640 19800 З 6.04
кукурудзяних паличок
4 Машина дражировочная 1 1,10 328 4950 З 3.16
Вартість комплекту дана на грудень 1999 р.
Д 1.11
ПРОСЕИВАТЕЛЬ ВІБРАЦІЙНИЙ
Призначений для відділення борошна від домішок, розпушування й аерації борошна. Може застосовуватися для просева цукру.
Просеиватель використається на підприємствах громадського харчування, пекарнях, кондитерських цехах і т.д.
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА
Корисний обсяг прийомного бункера, кг...…………………………………......15
Продуктивність, кг/година...…………………………………………………150
Розмір осередку сита, мм...………………………………………………………1,2…1,4
Напруга мережі змінного струму, В......…………………………………......220+-10%
Частота струму, Гц...………………………………………………………………50+-1
Габаритні розміри, мм, не більше: діаметр...………………………………......10
Висота...………………………………......680
Маса, кг...………………………………………………………………………32
Просеив, складається з підстави, корпуса, завантажувального й прийомного бункерів.
Корпус являє собою циліндр, виготовлений з тонкої листової сталі. Верхня частина просеивателя складається із двох бункерів - завантажувальною й прийомного, розділеною металевою сіткою, що виготовлена з нержавіючої сталі харчових сортів.
Завантажувальний бункер знімний і з'єднаний із приймальням за допомогою затисків. Прийомний бункер має похиле дно, що закінчується лотком зі знімним феромагнітним улавливателем, що служить для видалення й збору металевих часток. У нижній частині корпуса розташований електродвигун.
З 6.04
МАШИНА ДЛЯ ФОРМОВАНИЯ КУКУРУДЗЯНИХ ПАЛИЧОК
Машина призначена для формования й різання кукурудзяних паличок з кукурудзяної крупи шляхом її гідротермічної й механічної обробки.
Для одержання кукурудзяних паличок повинна застосовуватися дрібна крупа ДЕРЖСТАНДАРТ 6002-69 строком витримки не більше 1 місяця.
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА
Продуктивність, кг/година...…………………………………………......70...80
Частота обертання шнека, з-1 (про/хв)...………………………………......1,18 (71)
Кількість отворів у матриці, шт......………………………………30
Діаметр отворів у матриці, мм...……………………………………......,8...3,2
Установлена потужність, квт...………………………………………......22,87
Кількість електродвигунів
ТЭН-42А 13/0,4Л127УХЛ4, шт......……………………………………......0
Сумарна потужність нагрівачів, квт...……………………………......4,0
Мощн. Эл. Двигуна приводу шнека, квт...…………………………........18,5
Потужність приводу механізму різання, квт...……………………………......,37
Частота обертання механізму різання, з-1 (про/хв)...……………………......12,5 (750)
Габаритні розміри, мм...………………………………………………......1700х945х1635
Маса, не більше, кг...………………………………………………………1100
Основними частинами машини є: зварена станина на якій установлений пульт керування, привід, що з'єднується з валом; корпус підшипників; зварений циліндр зі змінною гільзою (гільза виконана з матеріалу підвищеної міцності).
З однієї сторони циліндр закритий матрицею. Для нагрівання кукурудзяної маси в передній частині циліндра укріплений блок електронагрівників. Контроль за температурою в робочій зоні здійснюється термопарою через спеціальну пробку. У переднього торця матриці розташований механізм із обертовим ножем, що приводить у рух від окремого двигуна. Швидкість обертання ножів регулюється перекиданням ременя з канавки Др-185 мм на канавку Др-225 мм. Над циліндром установлений бункер для прийому сировини (кукурудзяної крупи).
Кукурудзяна крупа з бункера машини через регульовану заслінку надходить у прийомний отвір циліндра, де відбувається пресування продукту й нагрівання до температури близько 145 0С. У результаті впливу тепла, вологи й тиску крупу перетворюється в пластичну масу, що видавлюється шнеком через отвір матриці. При виході з отворів матриці маса під дію пари, що утвориться з перегрітої вологи, спучується, створюючи пористу хрустку жилу. Механізм різання ділить вихідні жили на палички.
Е 3.465
ИЗМЕЛЬЧИТЕЛЬ МАЛОГАБАРИТНИЙ
Призначений для здрібнювання різних сипучих матеріалів включаючи: зерно, цукор у цукрову пудру, сіль.
ОСОБЛИВОСТІ КОНСТРУКЦІЇ Й ПЕРЕВАГИ.
- висока продуктивність;
- надійність, великий ресурс, що досягається відсутністю пасових передач редукторів, підшипників й інших деталей і вузлів, які вимагають додаткового обслуговування;
- простота експлуатації обслуговує одна людина;
- розмір фракції млива регулюється зміною сит з різними діаметрами отворів.
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА
Продуктивність при здрібнюванні зерна (пшениця) дрібною фракцією, кг/година...…………......30
Напруга харчування, В......………………………………………………………………………......380
Частота, Гц...…………………………………………………………………………………………50
Потужність електродвигуна, квт...………………………………………………………………......3
Обсяг бункера, л...…………………………………………………………………………………......10
Маса, кг, не більше...…………………………………………………………………………………35
Габарити, мм...…………………………………………………………………………………......850х800х1200
У процесі роботи измельчителя зерно засипається в бункер і самопливом через дозатор надходить у барабан. Здрібнювання (дроблення) зерна в барабані здійснюється гострими крайками быстровращающихся пластин ротора.
Здрібнене зерно з барабана через решето попадає в тубус скидання готової продукції. Ступінь здрібнювання зерна залежить від розміру решіт.
ПРО 2.181
МИНИФАСОВЩИК
Призначений для автоматизованого дозування по вазі й засипання в пластикові пакети або іншу тару сипучих продуктів (у тому числі важко сипучих і що злежуються).
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА
Продуктивність, доз/година...…………………………......200-300
Максимальна доза засипання, кг...………………………......2
Ємність бункера, л...…………………………………….......30
Точність зважування, %...………………………………+-1
Напруга харчування, В......………………………………220
Номінальна потужність, квт...……………………………0,1
Габаритні розміри, мм...……………………………….......705х505х1020
|