"КОЗИНАК" - ТЕЖ ЦУКЕРКА
Карамель, східна насолода... хрусткий, давно всіма визнаний "Козинак"...
"Козинак" ставиться до карамелей, і виготовляється квадратної, або ромбовидної форми з ядер лещинного й волоського горіхів, арахісу, мигдалю, абрикосових кісточок - уварених у сахаропаточном сиропі.
Нго а так, як найчастіше роблять "Козинак соняшниковий", те зупинимося на його виробництві.
СИРОВИНА.
Цукровий пісок (ДЕРЖСТАНДАРТ 26574-85);
Патока (ДЕРЖСТАНДАРТ 5194-68);
Вершкове масло (ДЕРЖСТАНДАРТ 37-87);
Семена соняшника.
ПРИМІЩЕННЯ.
Найбільш зручний й економічно вигідний варіант - це організувати виробництво "Козинак" при діючому цеху виробництва халви або відділенні при будь-якому кондитерському цеху, де є казани для варіння карамельної маси.
У кожному разі, обробка виробничого приміщення повинна відповідати всім нормам для підприємств харчової промисловості.
Стіни поштукатурені й облицьовані глазурованою плиткою на висоту 1,8 м, вище - побілка.
Підлоги - не слизькі з керамічної плитки або мозаїчні.
Приміщення повинне мати природне й штучне висвітлення, приточно-вытяжную вентиляцію, опалення, водопровід і каналізацію. Устаткування підключити до мережі 380 У, заземлити.
Необхідно окремо виділити комори для сировини й готової продукції, пакувальних матеріалів, побутові приміщення, кімнату майстри.
ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС
Виробничий процес починається з підготовки сировини.
Цукровий пісок просівають і пропускають через магнітні вловлювачі.
Патоку нагрівають до температури 40-45 0С и проціджують.
Семена соняшника (якщо немає поруч халвичного виробництва) калібрують, обрушують від лузги на відцентровій шеретувальній машині. Завалене насіння надходить на веечную машину, де відбувається наступний поділ ядер і лузги. Далі ядро очищають від лузги "мокрим" способом, шляхом обробки його в проточній воді, при якому видаляють залишки лузги з ядра. Вологе ядро передають на центрофугу на 2-3 хв., і на підсушування й піджарку на жаровню.
Більш докладно ці операції описані в статті про халву.
У варочний казан завантажують відповідно до рецептури просіяний цукор, воду, патоку. Готовлять сахаро-паточный сироп. У киплячий сироп уводять невеликими порціями підготовлене ядро насінь соняшника, перемішують й уварюють до 130-140 0С. Готову масу вивантажують на охолодний стіл, попередньо змазаний вершковим маслом.
Охолоджену до 80 0С масу обминають, ділять на порції по 2-3 кг й (при ручному різанні) розгортають у шари товщиною 10-12 мм, ріжуть на квадратні й ромбовидні скибочки розміром 40х40 мм або штампують із нанесенням візерунка. Механізувати цей трудомісткий процес можна на машині для розкочування козинак, де виробляється розкочування й різання козинак. Далі козинак укладають на лотки й залишають для выстойки на 40-50 хв. у приміщенні цеху.
Упакування козинак роблять у різну тару: у картонні короби, термоусадочную плівку або багатошарові пакети, пластмасові коробочки.
КОМПЛЕКТ ОСНОВНОГО ВСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА "КОЗИНАК СОНЯШНИКОВИЙ"
(500 КГ/ЗМІНУ)
№
п/п Найменування встаткування Кіл. Робить. Мощн., Маса,
квт
кг Примітка
1 Конвеєр гвинтовий 2 300 кг/ч 0,75х2
2 Калибратор насінь 1 200 кг/ч 2,2 Е 3,12
3 Комплекс для одержання
соняшникового ядра 1 300 кг/ч Ж 1,122
3.1 Семенорушка відцентрова 1 300 кг/ч 1,1 170
3.2 Конвеєр гвинтовий 1 300 кг/ч 0,55 125
3.3 Сепаратор ситової 1 300 кг/ч 0,37 250
3.4 Аспирационная вейка 1 300 кг/ч 0,55 295
3.5 Циклон з відцентровим
вентилятором 1 1,5 120
4 Жаровня 1 200 кг/ч 3,3 Ж 1,90
5 Терези товарні 1 До 200 кг/ч
6 Просеиватель цукру вібраційний 1 100 кг/ч 0,18 32
7 Казан варильний (паровий) якщо в
господарстві є пара 1 150 л 0,75 380 И 3,62
8 Казан варильний (електричний),
якщо немає пари 60 л 9,45 98 ПРО 1,36
9 Стіл універсальний температурний 1 - 170
10 Стіл пакувальний 1
11 Терези циферблатні настільні 1 100-1000 15
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ
Для розрахунку візьмемо продуктивність - 500 кг/зміну, робочих днів на місяць - 21.
№
п/п Найменування й розрахунок показника Показник, грн.
А. ГОТОВА ПРОДУКЦІЯ
500 кг Х 21 день = 10500 Х 4,00 грн. = 42000,00
Б. СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ
1 Сировина (розрахунок даний для "Козинак соняшниковий")
Семена
соняшника 1631 х 10500/1000 х 0,8 грн =13700,00
Цукор 407,2 х 10500/1000 х 1,5 грн. = 6413,40
Патока 126,9 х 105000/1000 х 2,2 грн. = 2931,40
Гофротара 50 х 21 х 0,8 грн. = 840,00
Пергамент 100,00
Стрічка, етикетка 25,00
2 Зарплата 130 грн. х 3 чел. х 1 зміну = 390,00
3 Нарахування на 390,00 грн. х 47,5 %/100% =
зарплату - 47,5% 185,20
4 Электроенергия:
30 квт х 8 час. х 1 зміну х 21 день х 0,30 грн. /квт.година = 1512,00
5 Вода: 2 м3/зміну х 1 зміну х 21 день х 2,36 грн/м3 = 100,00
6 Оренда приміщень -
7 Амортизація встаткування 45650,00 х 15%/100% х 12 мес. = 570,60
при 15% річному амортотчисл.
РАЗОМ ПО "Б" 26767,60
ВАЛОВИЙ ПРИБУТОК (А-Б) 15232,40
ПДВ У ПРИБУТКУ 15232 х 16,67%/100% = 2539,00
ПРИБУТОК без ПДВ 12693,00
РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА
Прибуток х 100%/Собівартість = 15239,00 х 100%/57% =26767,60
ОКУПНІСТЬ УСТАТКУВАННЯ
Вартість устаткування/Прибуток від його роботи за місяць = 45650,00/12693,00
=3,6 місяці
Ж 1.90
ЖАРОВНЯ
Застосовується в цехах малої потужності по виробництву рослинного масла й крупоцехах для термічної обробки гречки.
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА
Продуктивність, кг/година...……………………………………………......до 200
Установлена потужність, квт...……………………………………………......,1
Частота обертання мішалки, про/мин...……………………………………......27,2
Робоча висота корпуса жаровні, мм...……………………………………260
Діаметр корпуса жаровні, мм...……………………………………………980
Кількість обслуговуючого персоналу...…………………………………1
Габаритні розміри, мм...…………………………………………………......1320х1000х1720
Жаровня складається із чана, мішалки, приводного механізму, печі-жаровні, лотка й заслінки.
На рамі жаровні встановлений мотор-редуктор із шестерним приводом провідного вала. На вихідному кінці вала укріплена мішалка. Мішалка виставляється з найменшим зазором щодо дна чана жаровні.
Чан жаровні представляє обой металевий зварений корпус із кришкою, установлюваний на підлогу на стійках. Пекти жаровні має дверцята для регулювання сили горіння, а також очищення зони горіння й лоток для вивантаження золи. Тяга в димоході регулюється за допомогою заслінки, установленої на вихідному патрубку печі.
Необхідна температура в жаровні підтримується спалюванням лузги.
З 3.12
МАШИНА ДЛЯ РОЗКОЧУВАННЯ КОЗИНАК
Призначена для готування суміші з патоки, зерна соняшника, горіхів й інших насінь і наповнювачів, рифлення поверхні й нарізування в прямокутні плиткові форми, а також охолодження готового продукту.
Застосовується в кондитерських цехах малої потужності.
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА
Продуктивність, кг/година...………………………………………......до 350
Споживана потужність, не більше
- приводу змішувача, квт...……………………......…………………......
- приводу каретки, квт...…………………………………………......3
- сумарна, квт...…………………………………………………......
Параметри живильної електроенергії...……………………………...... - 50 Гц, 380 У
Габарити, мм...…………………………………………………………4450х1040х1810
Маса, кг...………………………………………………………………1450 +-70
ПРО 2.166
ПАКУВАЛЬНА МАШИНА "ДЕЛЬТА-МІНІ"
Призначена для індивідуального й групового впакування виробів і термоусадочную плівку.
Принцип дії - виріб міститься на пакувальний столик з якого засувається в розкритий дільником "напіврукав" термоусадочной плівки. Потім разом із плівкою переміщається в пакувальну камеру, де відбувається формування двох крайових швів й усадки плівки методом обдува гарячим повітрям.
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА
Розміри пакувальної камери, мм...…………………………......360х250х100
Тривалість циклу впакування, сек...…………………......5+-15
Максимальна споживана потужність, квт...………………1
Середня споживана потужність, Вт...………………………......00
Параметри мережі харчування...……………………………………......220+-10%)....50Гц
Габаритні розміри, мм...……………………………………......200х700х280
Маса, кг...………………………………………………………21
|