СОНЯШНИК селекція, насінництво, технологія вирощування
Сушарки для насіння соняшнику
Для сушіння насіння соняшнику використовують сушарки шахтного і барабанного типу, якщо вологість насіння перевищує 16%. Насіння середньої сухості підсушують, застосовуючи різне обладнання, яке дозволяє знизити вологість насіння шляхом вентилювання.
Для сушіння насіння досить широко використовуються шахтні сушарки СЄШ-8, СЄШ-18 і СЄШ-16Р, СЄШ-16А. Основними вузлами шахтної сушарки є топка, дифузори сушильної камери, розвантажувальні механізми, охолоджуючі колонки та вентилятори. Витрати палива регулюються зміною тиску, під яким подається паливо.
Сушарки, встановлені на підлозі, використовують для сушіння відносно невеликих партій насіння, яке характеризується високою вологістю і вимагає багаторазового пропущення через сушарку. Такі сушарки мають істотну перевагу при сушінні культур, із насіння яких утруднене виділення вологи.
Сушарка такого типу складається з тепловентиляційного агрегата, який подає необхідну кількість повітря до сушильної камери, на решітчасту основу насипається шар насіння висотою до 0,8-1,0 м.
Кращий режим роботи в сушарках забезпечується при наявності двох камер. Двокамерні сушарки виготовляють із дерева або цегли. Оптимальний розмір сушарки при використанні повітронагрівачів ВПТ-400 - 50-55 м8 і ВПТ-600 - 60-70 м8. Бажано, щоб співвідношення довжини до ширини становило 2:1, тому що в камерах квадратної форми можуть утворюватися зони, які слабо будуть вентилюватися. Висота стін сушарки повинна бути в межах 100-140 см. Всередині камери влаштовують міцну повітреорозділь - ну решітку, здатну витримувати тиск завантаженого автомобіля, із допомогою якого завантажується сушарка. Нагріте повітря надходить у простір під решіткою і потім проникає в масу насіння, забезпечуючи пошарове висушування насіння.
Товщина шару насіння в сушарках цього типу залежить від вихідної вологості. При високій вологості насіння товщина шару не повинна перевищувати 50 см. Завантаження і вивантаження насіння здійснюється за допомогою шнекових або скребкових транспортерів.
Для сушіння насіння селекційних і первинних насінницьких розсадників використовують сушарки періодичної дії для сушіння шаром до 0,6 м висотою з підігрівом повітря до 45‘С. Такі сушарки в найбільшій мірі задовольняють потреби первинного насінництва, тому що камера легко контролюється зовні і самоочищується. В цих сушарках здійснюється м’який режим сушіння насіння, не допускається його перегрівання. Сушарки легко очищуються, що виключає можливість перемішування насіння різних партій.
У виробничих умовах можливе застосування сонячно-повітряного сушіння насіння соняшнику.
Зберігання насіння
Насіння, що закладається на зберігання, має відзначатися високою життєздатністю і високими посівними якостями. Насіння пошкоджене, некондиційне, погано очищене, заражене патогенною мікрофлорою, зберігається погано.
Здорове насіння з непошкодженою оболонкою містить мікрофлору тільки на своїх поверхні. При вологості вище критичної, спостерігається розвиток шкідливої мікрофлори, відбувається її проникнення у внутрішні тканини, що призводить до руйнування насіння і зародка. При вологості вище критичної може спостерігатися, особливо на свіжозібраному насінні, в’яле пліснявіння.
Для тривалого зберігання закладається насіння з вологістю, меншою від критичної на 2-3%. Насіння соняшнику може зберігатися тривалий строк тільки при сприятливих умовах, основні з яких це - температура насіння і вологість. Чим нижча температура, яка уповільнює процес дихання та проходження інших фізіологічних процесів, і чим менша вологість, тим триваліший строк насіння .може зберігатися без істотних змін.
Найкраще зберігається таке насіння, яке містить воду лише в сполуках, мало доступну для діяльності мікрофлори і активізації ферментної системи насіння.
Зберігання насіння соняшника, як і більшості олійних культур, веде до поступового зниження схожості та життєздатності. Це пов’язане з тим, що під час зберігання проходять процеси дихання і окислення жирних кислот, які входять до складу олії. В результаті відбуваються незворотні зміни і заласні поживні речовини перетворюються в непридатні для живлення проростків. Різниця у показниках схожості насіння в залежності від типу пакувального матеріалу може становити до 20%. Найбільш оптимальні умови для збереження показників схожості насіння складаються при зберіганні в пцльнозакритій тарі при пониженій температурі [51].
Основне призначення охолодження насіння — це тимчасова консервація вологого насіння на період надходження його на сушіння. Основний спосіб охолодження насіння ~ активне вентилювання зовнішнім повітрям. Менш ефективним способом охолодження є пропускання насіння через зерноочисні машини або за допомогою шнекових чи скребкових завантажувачів. Охолодження доцільно проводити і для сухого зерна. Сухе і охолоджене насіння найдовше зберігається. Насіння вважається охолодженим, якщо його температура знижується до +10-0*С. Охолодження до мінусових температур не рекомендується, хоча і прямої небезпеки таке охолодження не викликає.
Сухе насіння можна зберігати в сховищах різних конструкцій, якщо вони відповідають технічним вимогам. Слід пам’ятати, що при зберіганні сухого насіння не завжди існує повна гарантія його неушкодженості. В сухому насінні можливий активний розвиток небезпечних шкідників. Надійне зберігання насіння можна забезпечити лише в тому випадку, коли здійснюється регулярний контроль за процесом зберігання. Щоб запобігти виникненню можливих небажаних процесів в насіннєвій масі, сховище має бути обладнаним технічними засобами: установками активної вентиляції, механізмами для швидкого завантаження і вивантаження насіння, а також приладами для проведення контролю за насінням, що зберігається.
Насіннєвий матеріал соняшнику зберігають в мішках. При такому зберіганні слід дотримуватись таких правил:
- в сховищах, де підлога з асфальту чи бетону, мішки складають на піддони, відстань яких від підлоги 15-20 см;
- при укладанні по 2 мішки перший ряд кладуть по два паралельно на ребро з невеликим проміжком, наступний ряд перпендикулярно до першого;
• при укладанні по 3 мішки перші два мішки кладуть паралельно, а третій - перпедикулярно до них, наступний ряд кладуть таким чином, щоб третій мішок лягав на два паралельних.
Висота штабеля - 6-7 мішків. Відстань штабеля від стін і проміжки між штабелями становить 70 см.
Контроль за якістю зберігання насіння
З метою зберігання якості насіння необхідно організувати систематичне спостереження за температурою, вологістю, органолептичними показниками насіння, заселеністю шкідниками та схожістю. Спостереження ведуть за кожним штабелем окремо.
Регулярність визначення температури залежить від стану насіння і періоду його зберігання. При тимчасовому зберіганні температуру насіння контролюють через 2-3 дні, а при тимчасовій консервації - щодня. При стаціонарному зберіганні в перші три місяці температуру перевіряють через кожні три дні, а в наступний період, коли температура насіння вище 10'С - через кожні 10 днів. Коли температура нижча - перевірку здійснюють двічі на місяць.
Вологість насіння перевіряють двічі на місяць, одночасно перевіряють насіння і на заселеність шкідниками, досліджуючи виїмки насіння, а також органолептичні показники - колір і запах.
Результати перевірки заносять до спеціального журналу, а також до штабельних ярликів.
Сучасні зерносховища - це спеціалізована будівля, здатна забезпечити тривале зберігання насіння. Враховуючи те, що насіння найкраще зберігається в сухому і охолодженому стані, зерносховища повинні відповідати таким вимогам:
- мати добру ізоляцію від ґрунтових вод;
- мати добрий захист від гризунів і шкідливих комах;
-забезпечувати легкий контроль за всіма необхідними параметрами насіння, що зберігається;
- регулярне проведення профілактичних дій — активне вентилювання, дезинсекція тощо;
- забезпечення можливості для швидкого завантаження і вивантаження насіння.
В процесі здійснення контролю за якістю насіння не обмежуються лише визначенням рівня температури та вологості насіння, проводяться також і інші аналізи, передбачені державними стандартами. При відборі і формуванні середнього зразка для того, щоб визначити посівні якості насіння, перш за все визначають органолептичні якості: колір, запах і смак. Колір насіння характеризує свіжість насіння і є одним з важливих показників якості. Свіже насіння має гладеньку поверхню, природний блиск і колір.
Запах визначають у непошкодженому, здоровому насінні. Здорове насіння не повинне мати сторонніх запахів (пліснявіння, гниття, затхлості)
Для визначення смаку беруть двограмову наважку розмеленого насіння і визначають смак. Насіння не повинне мати ні гіркого, ні солодкого, ні солоного, ні кислого смаку.
Спеціальним аналізом визначають ступінь заселеності насіння шкідниками (довгоносиками, кліщами).
Визначають також присутність металевих домішок, які трапляються в результаті проходження насіння через насіннєочисні та сушильні установки, і присутність яких в продуктах переробки не допустима.
Визначають також наявність сміттєвих та олійних домішок. Все те, що проходить через решето з діаметром отворів в 3 мм, вважається сміттям, а насіння, зіпсоване під час сушіння, таке, що обвуглилося, підсмажене, запліснявіле, зі зміненим кольором, таке, що проросло, - належить до олійних домішок.
Для визначення товарних якостей насіння визначають процент лушпинності і вміст олії у насінні. Лушпинність визначають шляхом зважування окремо ядер і плодових оболонок, заздалегідь розділивши ці компоненти за допомогою пінцета або скальпеля. Для визначення вмісту олії використовують два методи:
1. Попередньо визначають вміст олії за допомогою рефрактометра.
2. Для точного визначення застосовують екстрактивний метод.
За допомогою етилового спирту в апараті Сокслета проводять
екстракцію жирів і за співвідношенням зважувань до екстракції і після її закінчення визначають вміст олії.
Одним з основних показників якості насіння при зберіганні є кислотне число, яке показує, скільки міліграмів їдкого калію необхідно для нейтралізації вільних жирних кислот, які містяться в і г олії. Визначення рівня кислотності допомагає визначити придатність олії для харчових потреб. Крім того, для визначення якості насіння визначають панцирність, йодне число, чистоту, енергію проростання, схожість тощо.