| |
Простота - гарантія надійності
Відеоролик - грубка в роботі (формат DiVX)
ВВЕДЕННЯ
МИ ВДЯЧНІ ЗА ПРИДБАННЯ ВАМИ ПЕЧІ - ОБІГРІВАЧА ПОВІТРЯ. ПРОСИМО РЕТЕЛЬНО ОЗНАЙОМИТИСЯ ЗІ ЗМІСТОМ ДІЙСНОЇ ИНСТ-РУКЦИИ ПЕРЕД ВВЕДЕННЯМ ПЕЧІ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ Й ВИКОРИСТАТИ НЕЇ НАДАЛІ З ДОТРИМАННЯМ ВСІХ ПРАВИЛ КОРИСТУВАННЯ
Пекти прямого нагрівання повітря типу ПМ-1-01 є приладом, призначеним для опалення приміщень із використанням як паливо моторних, индустриаль-ных, трансмісійних масел, що відробили свій ресурс
Пекти відповідає класу найпростіших приладів, що не вимагають особливого відходу й обслу-живания. Профілактичне обслуговування виробляється власником печі
Конструкція печі дозволяє:
- регулювати витрата палива;
- регулювати ступінь нагрівання повітря в приміщенні;
- використати для опалення доступні типи палива (масло відпрацьоване нафтове й т.п.);
- утилізувати, не підлягаючої регенерації нафтопродукти важких углеводородных фракцій
Конструкція печі дозволяє використати верхню частину виробу як нагрева-тельного елемент для готування їжі, нагрівання води й т.п.
Застосування як паливо відпрацьованих масел дозволить знизити вартість отопле-ния приміщення й зменшити негативний вплив на навколишнє середовище исполь-зованными маслами непридатними киспользованию.
Процес горіння проходить в оптимальному режимі з найменшими викидами загряз-няющих речовин ватмосферу.
Технічні дані печі
Пекти призначена для роботи в пожаробезопасном приміщенні для нагрівання окружающе-го повітря приміщення, де встановлена пекти
Пекти призначена для роботи на паливі, близького по своєму складі до моторного мас-лу (масло моторне, індустріальне, трансмісійне, трансформаторне, грубне з, мазут, гас, припустиме дизпаливо).
При використанні відпрацьованого моторного масла типу МГ-10, робота печі характери-зуется наступними показниками:
- витрата палива
максимальний 2,0 л/ч;
номінальний 0,5 л/ч.
- коефіцієнт корисної дії 75%;
- мінімальна висота димоходу 4 м;
(відстань від верхнього краю витяжної труби до рівня землі)
- діаметр димоходу 102 мм;
- габаритні розміри печі:
висота 700 мм
ширина 300 мм
глибина 500 мм
- маса печі 28 кг.
Застосовуване паливо
Паливо, дозволене до застосування, визначене як - відпрацьоване моторне масло. Можливо використати нафтопродукти важких углеводородных фракцій (всі види нафтових масел, солярове масло, грубне паливо, мазут і т.п.).
Забороняється застосовувати як паливо легкозаймисті речовини такі як: бензин, розчинники, ацетон і т.п.
Експлуатація печі на паливі не відповідної категорії "масло" заборонена
Місце установки печі
Забороняється монтувати піч у місцях, що продувають сильним вітром,
Забороняється монтувати піч під полицею або в подібних місцях, де не исклю-чена можливість падіння предметів на піч і виникнення пожежі
Забороняється монтувати піч у фіранок й інших легковоспламеняемых предметів у запобіганні пожежі
Пекти рекомендується монтувати так, щоб простір навколо печі на расстоя-нии не менш 0,5 залишалося вільним
У приміщенні з піччю не рекомендується проводити роботи із застосуванням легко-восмламеняемых речовин
Основні вимоги по техніці безпеки
Щоб уникнути нещасних випадків і виходу з ладу печі забороняється:
- використати як паливо інші види палива, не призначені для даної конструкції печі;
- експлуатувати пекти без димоходу або з димоходом, що має дефекти;
- експлуатувати пекти з неправильно встановленим димоходом;
- залишати на тривалий строк працюючу піч без нагляду;
- користуватися піччю дітям й особам, не знайомим з дійсними правилами користування;
- поливати пекти водою для її охолодження;
- закривати отвору у вертикальному трубці-пальнику;
- припиняти роботу печі іншими засобами, не обговореними в даній інструкції (за винятком екстреного застосування вуглекислотного вогнегасника).
При виявленні ненормальної роботи печі необхідно, погасивши пекти, звернутися по-ставщику виробу й до усунення несправності піччю не користуватися
При використанні як паливо заборонених видів палива, можливе загоряння ємності для палива, а також загоряння пар палива на всьому протязі димоходу з наступним вибухом
Увага: Застосовуване масло не повинне містити воду. У противному випадку можливе закипання води разом з маслом, витіканням його з ємності печі й наступним запаленням. РЕЗЕРВУАРИ З МАСЛОМ ЗБЕРІГАТИ В ПРИМІЩЕННІ, КРІМ ВЛУЧЕННЯ ВОДИ
Пристрій печі
Пекти виготовлена з листової сталі, пофарбованою жароміцною фарбою або непофарбована. Елементи печі являють собою єдину конструкцію, розбірну в нижній частині для профілактичного обслуговування
Пекти складається з нижньої частини - резервуара для палива, середньої частини - пальника, обога-щающей пари палива киснем і верхньої частини - модуля, що нагріває
З лицьової сторони, у нижній частині печі розташований отвір для заливання палива й для регулювання режиму горіння, зверху печі розміщений газоотводящий патрубок, перед^-перед-призначений для відводу в димохід продуктів згоряння.
Принцип роботи печі: верхній шар палива (масла), залитого в нижній резервуар, через 5 хвилин роботи печі закипає, і його пари починають надходити в перехідний відсік - го-релку. У пальнику відбувається збагачення киснем пар киплячого масла для опти-мального згоряння. Продукти згоряння попадають у верхній модуль, а потім по димоходу попадають в атмосферу. Верхній модуль має найвищу температуру у всієї кон-струкции печі
Попередження пожежі
Забороняється залишати біля печі легкосгораемые речі щоб уникнути пожежі. Запреща-ется також проводити роботи з летучими легкозаймистими речовинами біля печі
Категорично забороняється йти на тривалий час із приміщення або лягати спати при палаючій печі. Перед відходом із приміщення необхідно також переконатися в тім, що пекти погашена
Рекомендується поруч із піччю розташувати вогнегасник
Для гасіння загоряння проток масла й при необхідності негайно погасити пекти застосовується пісок
Попередження опіку
Під час роботи печі її корпус нагрівається до високої температури й може розжарюватися докрасна, що необхідно враховувати при заливанні маса в палаючу піч, при регули-ровке режиму горіння, а також при знаходженні на близькій відстані від джерела тепла. Варто враховувати, що особливо високу температуру мають верхній барабан печі й початкова ділянка димохідної труби
Вентиляція
При роботі печі необхідно забезпечувати гарну вентиляцію приміщення
Вентиляційні отвори (місця забору або викиду повітря) приміщення повинні бути відкритими без предметів, що захаращують. Тривала робота печі в закритому поме-щении може приводити до отруєння окисом вуглецю внаслідок зменшення концен-трации кисню, у повітрі й неповнім згорянні палива впечи.
Поточний огляд і догляд за піччю
Необхідно регулярно проводити огляд і догляд за піччю. Порядок огляду й відходу розглядається в окремому розділі дійсної інструкції
При виникненні сумніву в справному стані печі не слід включати його вработу.
Тривале відключення від роботи
При тривалій перерві в роботі печі рекомендується злити паливо (масло) і очистити ємність від сміття, закрити димохід для виключення влучення сторонніх предметів у піч, а також накрити пекти від влучення пилу через отвори пальника
ПРАВИЛА МОНТАЖУ ПЕЧІ
Комплект поставки
У комплект поставки печі входять:
пекти 1 шт;
інструкція 1 шт;
коцюба 1 шт;
шкребок 1 шт.
Установка печі
Пекти рекомендується встановити так, щоб отвір для заливання палива й регулювання режиму горіння перебувало з лицьової сторони. Пекти встановлюється на плоску по-верхность. Для печі обов'язково передбачають систему для відводу продуктів сгора-ния газу, що йде від апарата за межі будинку. Систему відводу виконують із труб і фасонних деталей, що не входять у комплект поставки
Внутрішній діаметр труби відводу повинен бути не менш 100 мм.
Для труби відводу продуктів згоряння рекомендується застосувати неспаленні, жаростой-кие матеріали, такі як: пофарбована жерсть, мідь, нержавіюча сталь. Для більше отда-ленного від печі ділянки димоходу допускається оцинкована й емальована сталь, а також асбоцементные й керамічні труби. Товщина стінки труб повинна бути не менш 0,3 мм.
Димохід установлюється з верхньої сторони печі. При установці передбачити воз-можность від'єднання печі від димоходу (для обслуговування).
Варто враховувати, що в димоході не повинне бути горизонтальних ділянок. Допус-кается похиле розташування димоходу в приміщенні з метою збільшення тепловіддачі. Кінцева ділянка димоходу повинен бути спрямований строго вертикально, щоб ис-ключить задування вітру в трубу. Мінімальна висота димоходу - 4 метри. Рекоменду-ется 5-7 метрів
Розжиг печі
Перед розжигом печі рекомендується оглянути стан димоходів і печі в цілому. Переконатися у відсутності сторонніх предметів на печі, а також у ємності для масла. Наявність води в нижній ємності неприпустимо.
Після огляду, залити через отвір невелика кількість масла - 2-3 літра. Для строго розжига долити 50-100 грам рідини для розжига (гас, дизпаливо, грубне паливо або спеціальну рідину). Виготовити з паперу ґніт, змочити його в жидко-сти, використовуваної для розжига ними в маслі. Підпалити ґніт й опустити через отвір для затоки палива на дно ємності для масла. Прикрити отвір, залишивши щілину, разме-ром близько 1-2 див. Рідина повинна зайнятися. Регулюванням розміру щілини домогтися ста-бильного горіння. Через 2-5 хвилин масло закипає, пекти нагрівається й входить у робочий режим.
Примітка. Пекти розпалюється й без застосування рідини, але в цьому випадку на розжиг потрібне більша кількість часу й паперу. Для розжига крім паперу допускається використання промасленого дрантя
Експлуатація печі
Після розжига починається експлуатація печі, що полягає в регулюванні режиму горіння й періодичному поповненні ємності для палива
Для нормального режиму горіння допускається в нижню ємність наливати масло в кількості від 0,5 до 7 літрів.
Максимальний розмір зазору, що рекомендує, отвору, що регулює режим горіння становить 1-1,5 см.
Дотримання значень, що рекомендують, гарантує оптимальний режим експлуатації печі, що супроводжується низькими концентраціями забруднюючих речовин, що викидають в атмосферу, а також низьким сажеобразованием.
У тому випадку якщо з'являється підвищене сажеобразование (кіптява із труби) варто прикрити регулювальний отвір.
Для гасіння печі варто розрахувати по витраті палива час горіння й припинити по-дачу масла. Для екстреного гасіння рекомендується використати вуглекислотний вогнегасник. Воду для гасіння й охолодження печі НЕ ЗАСТОСОВУВАТИ
Заливання палива
Конструкція печі розроблена таким чином, щоб забезпечити працездатність из-делие в будь-яких умовах, а саме: відсутність електрики, різнорідність палива, би^-стрий монтаж і демонтаж виробу. У зв'язку із цим, заливання палива виробляється через отвір порціонно. Для цього необхідно відкрити отвір і повільно долити з у нижню каструлю (не більше 7 літрів), потім знову прикрити отвір, залишивши необхідний зазор
При заливанні палива слід дотримуватися обережності:
- заливаючи невідоме паливо, необхідно його перевірити, залив малу кількість;
- масло легше води, тому на дні ємності можлива наявність води, отже, заливаючи паливо, не виливати його із дна
Обслуговування печі
При експлуатації печі в нижній каструлі й пальнику утвориться кокс (аналогічно шлакам у вугільних печах). Кількість коксу залежить від режиму експлуатації печі, якості палива й ступеня запыленности приміщення. Для нормальної експлуатації рекомендується щодня виконувати наступні дії:
- припинити подачу палива;
- при працюючій печі очистити коцюбою через отвори внутрішню частину пальника від коксу;
- дочекатися повного вигоряння палива й через отвір для заливання палива зібрати із дна нижньої каструлі шкребком кокс, що утворився;
- при необхідності, розпалити пекти знову.
Допускається дану процедуру виконувати на печі, що працює на мінімальному залишку палива
Залежно від застосовуваного масла й режиму експлуатації залежить кількість відходів, що утворяться, і сажі.
При нормальній експлуатації обслуговування печі рекомендується робити один раз вмесяц.
Обслуговування полягає у від'єднанні печі від димоходу й розбирання печі в місці з'єднання нижньої каструлі з іншою частиною. Після розбирання відчистити від сажі внутрішні поверхні печі й димоходів. Провести зовнішній огляд конструкції печі.
Зібрати пекти й установити на місце
Обслуговування печі
Залежно від застосовуваного масла й режиму експлуатації залежить кількість обра-зующегося відходу. Рекомендується щодня наприкінці дня дати маслу вигоріти повністю (щоб у каструлі було відсутнє масло), при цьому пари масла будуть ще догоряти. Про^-чистити отвору пальника й через заливальний отвір шкребком зібрати із дна кастрю-ли відходи, що утворяться. Після чого можна знову заливати паливо
Якщо Ви експлуатуєте пекти з підвищеним навантаженням (із труби йде чорний дим), то це сприяє утворенню сажі, що засмічує димохід і верхню частину печі, отже Вам необхідно подбати про періодичне чищення димоходу. (як варіант, при вигорілому маслі в піч кладе сама маленька петарда і її вибух про-чищается димохід)
Рекомендації
Не експлуатуйте пекти на підвищеній потужності, це тягне:
- перевитрата палива внаслідок його недогорания;
- підвищене зношування печі;
- засмічення димоходу незгорілим паливом
Стежите за складом палива. Уникати наявність у паливі води й бензину
Періодично прочищайте пекти, це дозволяє паливу краще згоряти
Майте ємність із піском на непередбачені випадки загоряння
|
|