ЕЛЕКТРОТЕХНІКА У БУДІВНИЦТВІ

Обладнання електричного освітлення на будівельних майдан­чиках

Зовнішнє освітлення території будівельних майданчиків здійснюється пе­реважно прожекторами заливаючого світла. Прожектори (головним чином, ти­пу ПЗС-35) встановлюють групами по 3-4 і більше на щоглах, висота яких за­лежить від сили світла й потужності прожекторів: чим більше сила світла про­жектора, тим вище він повинен бути встановлений.

Рис.20.3 - Світильники з люмінесцентними лампами: а - типу ОДР і ОДОР з двома лампами по 40 або 80 Вт; б - типу ШЛД з двома лампами по 40 або 80 Вт.

Рис.20.4 - Світильники для ртут­них ламп типу ДРЛ: а - підвісного типу; б, в - консольного типу

Рис.20.5 - Прожектори заливного світла:

а - типу ПЗС-45 з лампою 1000 Вт; б - типу ПЗС-35 з лампою 500 Вт

При цьому оптична вісь прожектора встановлюється майже горизонталь­но - під кутом 8-15° униз по горизонталі. Практично приймається наступна мі­німальна висота установки прожекторів над рівнем землі: ПЗС-45 з лампою 1000 Вт - 21 м, ПЗС-35 з лампою 500 Вт - 13 м.

Доцільно застосовувати інвентарні переносні прожекторні щогли. Одна з конструкцій таких щогл подана на рис. 20.6.

Відстань між прожекторними щоглами вибирають звичайно від 80-100 до 200-250 м (менші цифри відносяться до прожекторів меншої потужності).

а б

Рис. 20.7 - Інвентарні стояки із світильниками: а - стояк телескопічний типу ІПСК-2 з двома світильниками для освітлення робіт з цегель­ної кладки; б — стояк типу ПТС-2 з одним світильником для місцевого освітлення робо­чих зон

Рис. 20.6 - Інвентарна телескопічна прожекторна щогла типу ТПМ-6: а - вигляд збоку; б - вигляд спереду;

1 - розподільний щиток; 2 - прожектори; 3 - металоконструкція; 4 - ручна лебідка

а б

Освітлення доріг, які не попадають до зони, освітленої прожекторами, здійснюється світильниками з арматурами зовнішнього освітлення СПО або «Універсаль» з лампами потужністю 200-300 Вт. Світильники підвішують на кронштейнах до опор (стовпів) їхньої живильної повітряної лінії на висоті бли­зько 6 м від землі й на відстані 25-35 м один від одного. Для цієї ж мети, а та­кож і для освітлення окремих майданчиків території будівництва з успіхом мо­жуть застосовуватися світильники з більш економічними ртутними лампами типу ДРЛ.

Для додаткового освітлення робочих зон застосовуються інвентарні пере­носні стояки з прожекторами малої потужності (з лампами 200 Вт) або із світи­льниками. На рис. 20.7 представлені такі інвентарні стояки. Крім того, на екс­каваторах та інших великих будівельних машинах також встановлюють проже­ктори малої потужності, які додатково освітлюють зону роботи.

Загальне освітлення виробничих підприємств будівництва здійснюється або лампами розжарювання, або люмінесцентними лампами за допомогою сві­тильників (рис. 20.2 і 20.3).

Для сухих виробничих приміщень застосовують світильники «Універ - саль», кільцеві ПМ-1 з лампами розжарювання або світильники типів ОД і ОДР з люмінесцентними лампами. Сирі і пильні приміщення освітлюють ущільне­ними світильниками типу ПУ або РН з лампами розжарювання; можуть засто­совуватися також світильники «Універсаль». Світильники підвішують звичайно на висоті 2,5-3,5 м над робочими поверхнями, відстань між ними приймають приблизно рівною подвоєній висоті підвісу. Місцеве освітлення робочих місць у майстернях виконують за допомогою світильників, що випускаються для цих цілей, АМО-60 і іншими з лампами розжарювання. Для тимчасового освітлення споруджуваних будинків використовують ті ж перелічені вище світильники з лампами розжарювання. На додаток до загального освітлення застосовують, як правило, місцеве освітлення робочих зон, для чого використовують інвентарні переносні стояки й підвісні пристрої із світильниками. За вимогами техніки безпеки тимчасове освітлення будинків рекомендується влаштовувати на зни­женій напрузі (36 В), одержуваній від понижувальних трансформаторів. Якщо ж тимчасове освітлення має напругу 220 і 127 В, світильники, відповідно до правил, повинні бути підвішені на висоті не менше 2,5 м від підлоги або насти­лу; при цьому необхідно звернути особливу увагу на стан ізоляції проводів тимчасової проводки, цілісність ізолюючої оболонки патронів та ін.

Добавить комментарий

ЕЛЕКТРОТЕХНІКА У БУДІВНИЦТВІ

Захисне заземлення і занулення

Одним з найбільш важливих заходів, що значно підвищують електробезпеку працюючих на будівництві людей, є правильне влаштування захисного заземлення. Захисне заземлення являє собою з'єднання металевих частин електрооблад­нання і установок за допомогою …

Класифікація умов робіт за ступенем електробезпеки

Роботи, здійснені в діючих електроустановках, щодо заходів безпеки під­розділяють на такі категорії: при повному знятті напруги; з частковим зняттям напруги; без зняття напруги поблизу і на струмоведучих частинах; без зняття …

Дія електричного струму на організм людини

Електричний струм, що діє на організм людини, може привести до насту­пних видів ураження: електричному удару, опіку, металізації шкіри, електрич­ному знаку, механічному пошкодженню, електроофтальмії. При проходженні електричного струму через організм людини …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.