бытовые товары > Здоровье > клининг
Стерилізація банок із заготовками
Стерилізація – це метод знезараження посуду, що дозволяє знищити шкідливі мікроорганізми. Це важливий етап заготівлі домашніх консервів, який попереджає бродіння та псування заготовок.
Щоб закрутки довго зберігалися, треба обов’язково стерилізувати скляну тару та кришки. Зробити це можна різними способами за допомогою підручних засобів та спеціальної техніки. Перед консервуванням обробляють порожні банки, а також вже закриті консерви. Розглянемо, як відбувається стерилізація заготовок, який час відводиться на знезараження та що для цього потрібно.
Джерело – autoclav.com.ua
Як стерилізувати банки у каструлі?
Більшість господинь стерилізують посуд для консервації в каструлі з окропом. Це проста та доступна обробка, яка не потребує спеціальних засобів та техніки. Перед стерилізацією треба вибрати тару, перевірити її на наявність тріщин та сколів, ретельно вимити з содою. Кришки також повинні бути рівними, без подряпин та іржі.
Процес стерилізації відбувається таким чином:
-
Наповніть каструлю водою до половини, доведіть до кипіння.
-
Покладіть на дно кришки, а зверху помістіть дерев’яну дощечку, рушник, сито або друшляк, щоб не розбити посуд.
-
Встановіть посуд догори дном у киплячу воду. Також його можна помістити горизонтально. Намагайтесь вкласти ємності так, щоб вони менше стикалися між собою.
Банки потрібно кип’ятити від 10 до 20 хвилин в залежності від їх розміру. Стерилізацію можна закінчувати, коли на внутрішніх стінках з’являються великі краплі. Тоді посуд треба дістати та викласти на чистому рушнику догори дном для повного висихання та охолодження. Кришки також розкладають на рушнику внутрішньою стороною донизу.
Стерилізація наповнених банок у мікрохвильовій печі
Ще один простий та швидкий спосіб – стерилізація посуду у мікрохвильовці. Знезараження включає такі етапи:
-
Огляд посуду, видалення етикеток та ретельне миття харчовою содою.
-
В кожну тару налити води приблизно на 2 см.
-
Помістити посуд в мікрохвильову піч, слідкуйте, щоб ємності не стикалися.
-
Виставити найбільшу потужність та увімкнути таймер на 3-5 хвилин. Вода в банці повинна закипіти.
-
Коли час вийде, дістати ємності з мікрохвильовки, використовуючи чистий рушник.
-
Вилити воду, якщо залишилась, перевернути посуд догори дном та поставити на рушник.
В мікрохвильовці також можна стерилізувати порожні банки. Але разом з ними треба помістити стакан з водою – його встановлюють в центр, а по колу – порожню тару для консервації. Цей спосіб не підходить до знезараження металевих кришок – їх краще кип’ятити.
Стерилізація наповнених банок у мікрохвильовій печі відрізняється простотою та швидкістю, дозволяє обробити одразу кілька ємностей. Серед недоліків – витрати електроенергії, особливо якщо треба обробити велику кількість посуду. Спосіб не підходить для знезараження великої тари, наприклад, трилітрових бутлів, а також кришок.
Як стерилізувати банки з огірками?
Посуд зручніше стерилізувати разом із заготовками, наприклад, з маринованими огірками чи томатами. Щоб заготовки вийшли смачними, розсіл не помутнів, а кришки залишились герметично закритими, ємності з огірками стерилізують в автоклаві. Це побутовий прилад, який використовується для консервації в домашніх умовах. Алгоритм консервування наступний:
-
У підготовлену тару закласти огірки зі спеціями, залити маринадом, як вказано у рецепті, щільно закрити кришками.
-
Закачати тиск в автоклав та запустити його нагрівання.
-
Довести температуру до позначки 90 градусів Цельсія – це оптимальна температура для консервування огірків.
-
Витримати закрутки в апараті протягом 10 хвилин.
-
Вимкнути пристрій, діставати банки по черзі після охолодження.
В автоклаві можна стерилізувати як порожні банки, так і заготовки. Знезараження відбувається під дією пари за високого тиску та температури понад 100 градусів Цельсія.
Температура та тиск в автоклаві підтримується автоматично, час стерилізації залежить від місткості банок та типу заготовок. Залежно від розміру агрегат підходить для стерилізації ємностей на 0,5, 1, 2, 3 літри і більше. Для дому можна обрати електричний прилад зі зручним керуванням або надійний газовий агрегат.
Стерилізація заготовок в електричній духовці
Обробляти тару разом з продуктами значно зручніше, ніж окремо стерилізувати порожній посуд, це дозволяє зекономити час та зусилля. Цей спосіб підходить для стерилізації банок з салатами, м’ясом, варенням. Відбувається в кілька етапів:
-
Підібрати тару без сколів і тріщин, ретельно вимити посуд.
-
Накласти продукти в ємність, закривати кришками не потрібно.
-
Встановити банки на решітку або піддон в духовці. Між ємностями повинна бути відстань.
-
Виставити температурний режим у 120°C, але не більше, щоб скло не лопнуло.
-
Зачекати 10-25 хвилин залежно від місткості тари.
-
Вимкнути духовку, дочекатися, поки консерви охолонуть.
Виймайте закрутки обережно, використовуючи рушник чи прихватки. Залишається закрити банки прокип’яченими кришками.
Джерело – autoclav.com.ua
Як стерилізувати салати?
Найбільш сучасний, зручний та надійний спосіб стерилізації – обробка парою в автоклаві. Агрегати бувають різної місткості та підходять для 0,5-літрових банок та великих бутлів.
В автоклаві можна стерилізувати ємності разом із заготовками – страви одночасно проходять термічну обробку та знезаражуються. Маючи вдома такий пристрій, вам не доведеться окремо стерилізувати скляний посуд та кришки, також можна пропустити етап приготування продуктів. Для багатьох рецептів, зокрема салатів, допускається використання сирих інгредієнтів.
В автоклаві відбувається стерилізація банок із заготовками, серед яких:
-
овочеві салати;
-
тушковане м’ясо з кашею та овочами;
-
мариновані огірки та помідори;
-
рибні консерви;
-
варення і джем;
-
супи, соуси та багато іншого.
Стерилізація продуктів в автоклаві не потребує зусиль, страви виходять смачними, зберігають максимум корисних речовин.