ПРИСТРОЇ ДЛЯ ДОЗУВАННЯ І ФАСУВАННЯ ДРІБНО-ШТУЧНИХ І ШТУЧНИХ ВИРОБІВ
3.7.1. Загальна характеристика об’єктів пакування, способів їх дозування і фасування
Дрібно-штучні вироби належать до кускової сипкої продукції. Основною характеристикою цих виробів, як об’єктів пакування, є сгіів - розмірність маси частини продукції з допустимою масою абсолютної
похибки дозування. Ця особливість вимагає дещо іншого підходу під час формування дози продукції.
До дрібно-штучної продукції можна віднести: кондитерські вироби (цукерки, печиво, тістечка тощо); цукор-рафінад; хлібобулочні вироби, нарізку м’ясних і ковбасних виробів; ягоди, овочі, фрукти, коренеплоди та ін. Доза із такої продукції формується трьома основними способами: поштучний, ваговий, комбінований (поштучно - ваговий). Поряд із цим пакування може здійснюватись кожного виробу окремо або їх групи.
До найбільш характерних способів пакування дрібно-штучних виробів можна віднести:
• поштучне обгортання пакувальним матеріалом;
• поштучне розміщення між шарами пакувального матеріалу;
• поштучне розміщення в рукаві плівки, з якої формується упаковка;
• поштучне розміщення у споживчій тарі;
• обгортання пакувальним матеріалом групи дрібно-штучних виробів;
• розміщення групи виробів у рукаві плівки, з якої формується упаковка;
• укладання виробів у споживчу тару;
• розміщення дози продукції у споживчій тар, або упаковці, що виготовляється одночасно із виконанням операції дозування і фасування;
• комбінований спосіб пакування.
Залежно від фізико-механічних характеристик дрібно-штучної продукції, пакувальних матеріалів, технічного стану підприємства; запиту споживачів для одного виду продукції можуть застосовуватись практично всі вище перераховані способи пакування.
Під штучною продукцією розуміють виріб, вага якого відповідає величині дози продукції, а сам об’єкт переміщення з відповідними припущеннями можна прийняти як тверде гуківське тіло.
До штучної продукції належать: хліб, батон, риба, птиця, твердий сир, шматки м’яса тощо.
Для штучних виробів доза або формується під час їх виготовлення, або визначається зважуванням під час пакування.
Основними способами пакування такої продукції є:
• обгортання пакувальним матеріалом;
• розміщення у споживчій тарі;
• розміщення у рукаві плівки, з якої виготовляється споживча упаковка;
• комбінований спосіб пакування.