Суші, Роли і суші сети — в чому різниця і що це таке
Незвичайне поєднання рису з рибою, водоростями і морепродуктами знайшло мільйони шанувальників у всьому світі. Суші і роли можна покуштувати не тільки в дорогому японському ресторані, але й замовити з доставкою додому за цілком демократичними цінами.
Що таке суші?
Класичні японські суші (сусі) - мініатюрні рисові колобки, накриті тонкими пластинками сирої риби або морепродуктів і присмачені хріном васабі. Існує безліч різновидів цієї страви, в тому числі і авторські версії, створені відомими шеф-кухарями.
- Нігірі-суші. Найпростіший класичний різновид суші. На довгастий шар рису укладають рибу (тунець, лосось, вугор) або креветки.
- Гункан-суші. Шар рису загортають в смужку норі, зверху укладають ікру, подрібнені шматочки риби, морепродуктів, салат з водоростей і інші наповнювачі. У перекладі з японської слово «гункан» означає «корабель». При формуванні гункан-суші злегка сплющують з боків, щоб вони нагадували за формою невеликий човник.
- Темакі-суші. Темакі представляють собою кульочок, згорнутий з водоростей норі і наповнений рисом з різними добавками. Набір добавок дуже різноманітний. Це може бути сира риба, морепродукти, свіжі або мариновані овочі і навіть м'ясо.
- Пресовані суші. На шар рису викладають скибочки риби, витримують під дерев'яним пресом, а потім нарізають брусочками. Часто пресовані суші роблять багатошаровими, перекладаючи шари рису різними видами наповнювачів.
- Десертні суші. Солодкі суші - європейська інтерпретація традиційної японської страви. У них рис поєднується з шматочками фруктів. Подають цей десерт із солодким фруктовим соусом.
У ресторанах пропонують і інші різновиди суші: загорнуті в омлет, гострі зі спайсі-соусом, кап-суші в невеликих порційних чашках.
Роли - особливості
Більшість людей вважають роли традиційним японським блюдом. Але це не так. Вони були винайдені в 70-х роках минулого століття кухарем Інчіра Машіта, який працював в одному з ресторанів Лос-Анджелеса. Кухар модифікував японське блюдо норімакі, додавши в начинку авокадо, свіжий огірок і сир Філадельфія. Так з'явився всесвітньо відомий рол Каліфорнія. Оригінальна страва швидко набула популярності. Незабаром з'явилася безліч інших різновидів ролів:
- червоний дракон з лососем
- зелений дракон з лососем і авокадо
- золотий дракон з вугром
- тонкі роли маки з одним видом начинки (огірком, лососем, тунцем, авокадо)
- вегетаріанські роли з овочевими наповнювачами
І це далеко не повний перелік варіантів цієї страви. Існують також гарячі і запечені роли. У першому випадку рис з начинкою, загорнутий в лист норі, занурюють в кляр і обсмажують в киплячому маслі. Запечені роли готують в духовці 5-10 хвилин при дуже високій температурі.
Суші сети
Суші сет це - набір асорті, в якому входять кілька різновидів суші та ролів. Дуже часто набори складаються тематично по одному з інгредієнтів або по різновидам ролів і суші. Майже в будь-якому ресторані японської кухні можна замовити суші сет з лососем, куди входять нігірі, макі, Гункани і рол Філадельфія з цією рибою. Дуже популярні сети Каліфорнія з декількома видами ролів з різними видами риби і морепродуктів (лосось, креветки, вугор).
Багато ресторанів пропонують великі сети, що включають найсмачніші і популярні різновиди суші та ролів, які є в меню. Така добірка дає можливість ознайомитися за один раз з різними смаками. Ще одна перевага суші сетів - економія грошей. Як правило, готовий стандартний набір обійдеться дешевше, ніж замовлення такого ж обсягу окремими порціями.
Доставка суші включає не тільки саму страву, а й додаткові інгредієнти. За замовчуванням в набір входить маринований імбир, хрін васабі і соєвий соус. Додатково можна замовити напої - солодку і мінеральну воду. Хоча в Японії традиційним супроводом для суші вважається зелений чай матча. Ковтком цього напою потрібно супроводжувати кожен шматочок суші. Чай очищає рецептори і дає можливість насолодитися тонкими смаковими відтінками страви. В якості супроводу до суші підійде і генмай-тя. Це японський листовий зелений чай з обсмаженими зернами рису.