“ІНТЕНСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ В РОСЛИННИЦТВІ”
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМІВ
Н. Д. Горошинська, студ.
Науковий керівник: О. В. Бараболя, доц.
Полтавська державна аграрна академія
Комбікорми являють собою однорідну і складну суміш очищених і подрібнених різних кормових компонентів, складених за науково обгрунтованими рецептами, які забезпечують збалансовану за усіма поживними елементами годівлю тварин і птиці. Основне призначення комбікормів - оптимізація раціонів за енергією, білком, макро - і мікроелементами, вітамінами та іншими біологічно активними речовинами відповідно до норм годівлі тварин. Комбікорми залежно від призначення поділяються на три основні групи: повнораціонні комбікорми; комбікорми-концентрати і балансовані комбікормові добавки.
Повнораціонні комбікорми містять у певному співвідношенні повний набір усіх компонентів кормової одиниці, який забезпечує фізіологічну потребу тварин для високої продуктивності і якості продукції.
Комбікорми-концентрати містять збільшену кількість білка, мінеральних речовин і мікродобавок, амінокислот, вітамінів та жиру. Вони є доповненням до грубих і соковитих кормів для годівлі великої рогатої худоби та свиней.
Балансовані кормові добавки - це однорідна суміш подрібнених до потрібної крупності високобілкових кормових компонентів і мікродобавок. Виробляють їх за науково обгрунтованими рецептами і використовують для виготовлення комбікормів на основі зернофуражу.
На Засульському комбікормовому заводі технологія виробництва комбікормів включає фізичні, хімічні і біологічні способи обробки сировини.
Фізичні способи включають: подрібнення, плющення, лущення, замочування, підсмажування, екструдування, гранулювання; хімічні: обробка кислотами, обробка лугами, комбінована обробка; біологічні: осолоджування, дріжджування, пророщування,
ферментація.
Подрібнення зерна дає змогу зруйнувати тверді оболонки й різко розширити площу дотику кормової маси з перетравними соками.
Після плющення зерно перетворюється в пластівці, перетравлювальність яких вища, ніж тонкоподрібненого зерна. В комбікормах - стартерах плющене зерно практично не використовуємо, а вводимо в кормові суміші.
Лущення зерна на оббивних машинах дає змогу видалити до 50% клітковини.
Замочування зерна сприяє його бубнявінню, видаленню гіркого і бобового присмаку. Перетравність основних поживних речовин збільшується до 10%. Підсмажування сприяє поліпшенню смаку, запаху.
Екструдування - обробка зерна при високих тисках і температурі в спеціальних машина - екструдерах. При цьому руйнується структура клітинних оболонок, крохмаль гомонізується, структурно змінюється білок.
Гранулювання застосовуємо на останній стадії приготування комбікормів, воно дає змогу зменшити об’єм корму, забезпечує триваліше збереження, поліпшує санітарний стан кормів, фізико-механічні характеристики.
Хімічна обробка зерна здійснюється з метою забезпечення зберігання зернової сировини або інактивації антипоживних речовин. Найбільше пригнічують трипсінгібуючу активність 3% соляна кислота та 4%-ний їдкий натрій. Цими способами обробляємо.
Біологічні способи обробки зерна (осолоджування, дріжджування пророщування, ферментація) сприяють зміні хімічного складу за рахунок дії біологічних каталізаторів - ферментів.
На наш завод для виготовлення комбікормів поступає сировина від різних виробників, яка характеризується різною якістю (табл.1.)
Таблиця 1 - Якість сировини, що використовується для виготовлення комбікормів, %
|
27,3 |
||||||
Соняшникова макуха |
35,5-36,7 |
2,0-2,2 |
6,3-6,6 |
18,4-18,6 |
0,3 |
ІД |
Соєвий шрот |
44,0-46,2 |
0,3-0,5 |
6,2-6,7 |
5,2-6,2 |
0,3 |
0,6 |
Висівки |
13,0-13,9 |
- |
4,2-5,3 |
9,6-10,3 |
0,08 |
0,7 |
Соя екструдована |
32,3-32,4 |
18,8-19,9 |
4,2-5,8 |
6,4-7,5 |
0,2 |
0,6 |
Г лютен кукурудзяний |
64,3-70,1 |
2,5-3,7 |
- |
- |
- |
- |
Рибне борошно |
56,6-64,6 |
2,2-6,7 |
- |
- |
2,4-4,0 |
0,7-1,8 |
Мармуровий дрібняк |
- |
- |
- |
- |
38,0 |
- |
Вапняк |
- |
- |
- |
- |
36,0 |
- |
В зв’язку з тим, що використовується різноякісна сировина застосовуємо відповідні технологічні обробки та змішування. На комбікормовому заводі згідно технології виготовляємо стартерні та повнораціонні корми для птиці.
Тривалість стартового періоду годівлі у птиці залежить в основному від біологічного виду, напряму продуктивності і технології вирощування. У молодняка курей він може тривати від 5 до 30-60 днів.
Усі стартерні корми для птиці, прийняті для промислового виробництва в Україні, є повнораціонними. У їх структурі переважають зернові корми, а також макуха і шроти (табл.2.).
Таблиця 2 - Орієнтовна структура стартерів для сільськогосподарської птиці
|
Крім того, для більшості видів кормів, які входять у комбікорм для молодняка, встановлено оптимальні та граничні норми введення.
Для молодняка курей виробляємо повнораціонний комбікорм. Вони поділяються на комбікорм для молодняку яєчних курей, м’ясних курей та бройлерів. Особлива увага приділяється крупності розсипного комбікорму, наявності нерозчинної золи, в соляній кислоті, металевих домішок, вмісту сирого білка, сирої клітковини, незамінних амінокислот, мінеральних речовин. Комбікорм, який виготовили для молодняка курей з сировини, якість якої показано в таблиці 1. , мав якість що наведено в таблиці 3.
Таблиця 3 - Характеристика повнораціонних комбікормів для молодняка курей
|
Повнораціонні комбікорми для сільськогосподарської птиці виготовляємо з якісної, очищеної та подрібненої сировини згідно з зареєстрованими в установленому порядку рецептами. Так, наприклад, золи нерозчинної в соляній кислоті повинно бути в комбікормі для молодняку курей віком до 17 тижнів не більше 0,3%, для молодняку яєчних курей віком від 18 до 22 тижнів - 0,5%. За вмістом сирого протеїну теж спостерігається суттєва різниця залежно від призначення і віку птиці. Якщо для молодняку яєчних і м’ясних курей в комбікормі повинно бути 14-16%, то для курчат-бройлерів - 19-21%.
Поживність стартерного комбікорму для бройлерів має становити 1,340-1,361 Мдж обмінної енергії та калорійність - 320-325 ккал, сирого протеїну - 19-21%, сирої клітковини - 4%, лізину - 1,10-1,15%, метіоніну - 0,40-0,45%, натрію - не більше 0,2%.
В останні роки з рецептів комбікормів для бройлерів внаслідок поганої перетравленності і доступної обмінної енергії практично виключили ячмінь. Проте ми його включаємо в раціон після спеціальної підготовки, яка дає змогу поліпшити перетравність вуглеводного компоненту за рахунок підвищення крохмалю. Для цього ми проводимо екструзію ячменю та виготовляємо солод з ячменю.
Отже, на Засульському комбікормовому заводі впроваджена удосконалена технологія виробництва комбікормів, яка поєднує фізичні, хімічні та біологічні способи обробки сировини. Для інактивації трипсину в зерні сої застосовуємо екструдування та
обробку 3%-ним розчином соляної кислоти або 4%-ним розчином їдкого натрію. На заводі діє виробничо-технологічна лабораторія яка забезпечена сучасним обладнанням закордонного виробництва, це дає можливість швидко отримати результати за показниками якості вхідної сировини і готової продукції. Засульський комбікормовий завод постійно працює над вдосконаленням технологічних процесів з урахуванням передових технологій і досягнень сучасної науки для задоволення потреб споживачів.