Пристрої для вакуумного фасування
Фасування за вакуумом запобігає контакту продукції з повітрям, що сприяє тривалому її зберіганню без суттєвої зміни початкових якісних показників. За цим способом формують дозу продукції як у мірному стакані (об’ємне дозування), так і у споживчій тарі, визначившись з її рівнем (фасування за рівнем). Конструктивно пристрої фасування можуть бути виконаними як тільки для фасування за рівнем або тільки за об’ємом, так і універсальними—замінивши клапанну систему і конус, можна переходити
Рис. 3.54. Сифонні фасувальні пристрої: І — витратний резервуар; 2 — поплавок; 3 — гідравлічний клапан; 4 — сифон (у верхній позиції); 5 — ролик; б — копір |
з одного на інший спосіб формування дози. Безумовно, конструкції пристроїв для фасування за об’ємом набагато складніші, тим більше що у всіх місткостях потрібно підтримувати вакуум, а тому такі пристрої використовують для фасування коштовної продукції (вино, соки).
Спочатку розглянемо більш прості конструктивні схеми дозувальних пристроїв.