Додатки
І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по відношенню до 1 ц плодів)
Культура, продукція |
Кое фіцієнт |
Культура, продукція |
Коефіцієнт |
Зернові колосові культури: |
солома |
0,1 |
|
зерно |
1 |
зелена маса |
0,3 |
солома і полова |
0,08 |
Зерняткові плодові: |
|
Кукурудза: |
плоди |
і |
|
зерно |
1 |
живці |
0,5 |
стебла |
0,17 |
Кісточкові плодові: |
|
Цукрові буряки: |
1 |
плоди |
1 |
коренеплоди |
живці |
0,4 |
|
гичка |
0,20 |
Суниці: |
|
Льон-довгунець |
І |
ягоди |
1 |
насіння |
саджанці |
0,1 |
|
солома |
0,25 |
Смородина: |
|
Кормовий люпин, буркун: |
1 |
ягоди |
1 0,8 |
сіно |
відсадки |
||
насіння |
14 |
живці |
0,2 |
солома |
0,1 |
Агрус: |
|
зелена маса |
0,25 |
ягоди |
1 |
Однорічні трави: |
відсадки |
0,8 |
|
сіно |
1 |
Малина: |
|
насіння |
9 |
ягоди |
1 |
солома |
0,1 |
відсадки |
0,3 |
зелена маса |
0,25 |
Виноград: |
|
Багаторічні трави: |
ягоди |
1 |
|
сіно |
1 |
чубуки |
0,4 |
насіння |
75 |
2. Об’єм і маса добрив та меліорантів |
||
Добрива та інші матеріали |
Об’єм 1 т, м3 |
Маса 1 м3, кг |
Аміачна селітра |
1,2 |
800—820 |
Карбамід кристал ічний |
1,4 |
700 |
Карбамід гранульований |
1,25 |
800 |
Аміачна вода |
1,1 |
910 |
Аміакати |
o' 1 со о |
1075—1240 |
Сульфат амонію |
1,2 |
800 |
Натрієва селітра |
0,7—0,9 |
1100—1400 |
Кальцієва селітра |
' 0,9—1,1 |
910—1130 |
Хлористий амоній |
1,7 |
580 |
Безводний аміак (100 %-ний) Суперфосфат простий: |
1,6 |
630 |
порошкоподібний |
0,9—1,0 |
1010—1080 |
гранульований |
0,9 |
980 |
Суперфосфат подвійний гранульований |
1 |
900 |
Амофос |
1,1—1,25 |
800-900 |
Фосфатшлак |
0,5 |
2000 |
Термофосфат |
0,6 |
1700 |
Преципітат |
1,2 |
800 |
Фосфоритне борошно |
0,6 |
1700—1800 |
Калійна сіль (40 %) |
0,9 |
1000—1200 |
Хлористий калій |
1,1 |
920—950 |
Каїніт |
0,8 |
1400 |
Сильвініт |
0,9 |
1100 |
Сірчанокислий калій |
0,8 |
1300 |
Сиромолотий вапняк |
0,6 |
1700 |
Вапно палене |
0,8 -1,4 |
700—1200 |
Доломітове борошно |
0,7 |
1500 |
Гіпс |
1,3 |
750 |
Гній: |
||
свіжий без ущільнення |
2,5—3,3 |
300—400 |
після ущільнення |
1,4 |
700 |
напівперепрілий |
1,3—1,4 |
700—800 |
перепрілий |
1 |
900—1000 |
Г ноївка |
1 |
1000 |
Торфова кришка |
3,3—4,0 |
250—300 |
Торф напіврозкладений, вологість 60 % |
1,6 |
600—800 |
Попіл деревний |
2 |
500 |
Попіл торф’яний |
2,5 |
400 |
3. Маса 1000 насінин основних сільськогосподарських культур
|
Культура |
Маса 1000 насінин, г |
Культура |
Маса 1000 насінин, г |
Ріпак озимий |
3—7 |
Кавуни |
60—140 |
Рицина |
270—360 |
Баклажани |
3,5—5 |
Мак олійний |
0,3—0,5 |
Бруква |
2,8—4,5 |
Коріандр |
6—10 |
Горох |
150—400 |
Льон-довгунець |
2,1—6,2 |
Кабачки |
140—200 |
Коноплі |
12—26 |
Дині |
30—55 |
Махорка |
0,2—0,3 |
Капуста білоголова |
3,1—5 |
Тютюн |
0,1—0,2 |
Капуста цвітна |
2,5—3,8 |
Цибуля ріпчаста |
2,8—5 |
Салат |
0,8—1,3 |
Морква столова |
1—2,8 |
Буряки столові |
10—22 |
Огірки |
16—35 |
Помідори |
2,8—5 |
Перець |
4,5—8 |
Г арбузи |
140—350 |
Редиска |
8—12,5 |
Кріп |
1,2—2,5 |
[1] Вапно вносять цід цукрові буряки, кукурудзу і після збирання картоплі.
[2] Цукрові буряки підживлюють слідом за формуванням густоти рослин
[3] Чорний пар (V2
поля)+ 30—35 * 00 0 0000000 0 0
однорічні трави на зелений корм
(72 поля) 0 20 20 20 0 0 0 0 0 0 ЗО 20 20
[4] Органічні добрива під цибулю вносять у вигляді перегною.
[5] Вапнування — 0,75 — 1 норма вапна за гідролітичною кислотністю.
[6] Норми гербіцидів наведено в розділі «Боротьба з бур’янами (с. 534).
[7] Адреси цього інституту та його філіалів наведені в додатку на с. 659.
[8] Норми внесення гербіцидів наведені за діючою речовиною.
[9] Закритою вважається місцевість, оточена лісосмугами, лісами або посівами високорослих рослин (таких, наприклад, як коноплі), що перешкоджають перезапиленню висадків.
До родючості грунту баштанні вибагливі, тому в Лісостепу і на Поліссі під кабачки, гарбузи вносять ЗО—40 т/га гною та мінеральні добрива в нормі N45—боР45—соКбо—зо. Під кавуни дають фосфорно-калійні або повне мінеральне добриво по 45—60 кг поживної речовини кожного елемента на гектар.
При з’ явленні 3—4 листків сходи проривають, залишаючи гарбузів з площею живлення 210X210 см по дві рослини в гнізді, 210X140 см — по одній-дві (у посушливих районах — по одній, у вологих—дві), кабачків — по одній-дві рослини в гнізді, а кормових кавунів після з’явлення
5— 6 справжніх листків, по одній-дві рослини в гнізді. Грунт у міжряддях обробляють два-три рази, поки не зімкнеться огудина. В період її наростання рослини доцільно підживити повним мінеральним добривом у дозі N15P20K25.
Гарбузи збирають у вересні — жовтні в міру досягнення окремими плодами типового розміру, а кабачки — протягом вегетації 5—6 разів через кожні 7—10 днів, що сприяє збільшенню продуктивності посівів.
[10] Норми і строки внесення, а також інші умови застосування гербіцидів висвітлені в розділі Боротьба з бур’янами», с. 534
[11] Габарити з трактором