ІГ?Я
ДЕ
- У МСД!
www.msd.com.ua
www.proizvodim.com
  

Технічні умови на обсмажену насіннячку

На головну

Технічні умови на обсмажену насіннячку


Пошук по сайті:

      
Сертифікати на смажену насіннячку



Опис роботи лінії по виробництву смажених насіннячок

Технічні умови на обсмажену насіннячку
ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005
ЗМІСТ
1. Область застосування.
2. Нормативні посилання.
3. Технічні вимоги.
4. Вимоги безпеки й охорони навколишньої природного середовища.
5. Правила приймання.
6. Методи контролю.
7. Транспортування й зберігання.
8. Гарантії виготовлювача.

Додаток А.
Інформаційні дані про харчову й енергетичну цінність продукту.
Аркуш реєстрації змін
ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005
1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ.
Дійсні технічні умови поширюються на орешки смажені, що представляють собою обсмажені ядра горіхів, очищені або неочищені насіння соняшника й гарбуза, а також їхньої суміші, оброблені харчовими добавками або без них (далі по тексту - орешки). Орешки являють собою готові до вживання продукти харчування, що не вимагають додаткової кулінарної обробки. Призначені орешки для реалізації в оптовій і роздрібній торговельній мережі. Обов'язкові вимоги дійсних технічних умов до якості орешков, що забезпечують їхня безпека для життя й здоров'я населення, охорони навколишнього природного середовища викладені в пунктах 3.4.3 - 3.4.6 і розділі 4.
Приклад запису позначення продукції при замовленні: "Насіннячка соняшника неочищені смажені. ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005".
Дані технічні умови придатні для цілей сертифікації
2. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ
У дійсних технічних умовах дані посилання на наступні нормативні документи
Позначення нормативного документа Назва нормативного документа
ДСТУ 3147-95Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Маркування об'єктів ідентифікації. Формат та розташування штрихових позначок ЕА на тарі та пакуванні товарної продукції. Загальні вимоги.
ДСТУ 3583-97 Сіль кухонна. Загальні технічні умови.
ДЕРЖСТАНДАРТ 12.1. 004-91 ССБТ. Пожежна безпека. Загальної вимоги
ДЕРЖСТАНДАРТ 12.1. 005-84 ССБТ. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони
ДЕРЖСТАНДАРТ 12.2. 003-91 ССБТ. Устаткування виробниче. Загальні вимоги безпеки
ДЕРЖСТАНДАРТ 12.3. 002-84 ССБТ. Системи вентиляційні. Загальної вимоги
ДЕРЖСТАНДАРТ 12.4. 021-75 ССБТ. Устаткування виробниче. Загальні вимоги безпеки
ДЕРЖСТАНДАРТ 17.2. 3.02-78 Охорона природи. Атмосфера. Правила встановлення припустимих викидів шкідливих речовин
ДЕРЖСТАНДАРТ 427-75 Лінійки металеві вимірювальні. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 2874-82 Вода питна. Гігієнічні вимоги й контроль за якістю
ДЕРЖСТАНДАРТ 6309-87 Нитки бавовняні швейні, торговельний номер 10 (марок "Прима" й "Экстра" у три додавання). Технічні умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 7730-89 Плівка целюлозна. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 10354-82 Плівка поліетиленова. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 10444.9-88 Продукти харчові. Метод визначення кількості Clostridium perfringens/
ДЕРЖСТАНДАРТ 10444.15-94 Продукти харчові. Методи визначення кількості мезофильных аеробних і факультативно-анаэробных мікроорганізмів
ДЕРЖСТАНДАРТ 12301-81 Коробки з картону, паперу й комбінованих матеріалів. Загальні технічні умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 13511-91 Ящики з гофрованого картону для харчових продуктів, сірників, тютюнових виробів і мийних засобів. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 13512-91 Ящики з гофрованого картону для кондитерських виробів. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 13854-78 Семена орехоплодных і плюсконосных дерев і чагарників. Посівної якості
ДЕРЖСТАНДАРТ 14192-96 Маркування вантажів
ДЕРЖСТАНДАРТ 14961-91 Нитки лляні з хімічними волокнами. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 15113.0-77 Концентрати харчові. Правила приймання, відбір і підготовка проб
ДЕРЖСТАНДАРТ 15113.2-77 Концентрати харчові. Методи визначення домішок і зараженості шкідниками хлібних запасів
ДЕРЖСТАНДАРТ 15113.4-77 Концентрати харчові. Методи визначення вологи.
ДЕРЖСТАНДАРТ 15113.7-77 Концентрати харчові. Методи визначення повареної солі
ДЕРЖСТАНДАРТ 16831-77 Ядро мигдалю. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 16832-71 Орех грецкий. Технические условия.
ДЕРЖСТАНДАРТ 13854-78 Горіх кедровий. Семена орехоплодных плюсконосных дерев і чагарників. Посівної якості
ДЕРЖСТАНДАРТ 16835-81 Ядра горіхів фундука. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 17111-88 Арахіс. Вимоги при заготівлях і поставках
ДЕРЖСТАНДАРТ 18251-87 Стрічка клейова на паперовій основі. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 18510-73 Папір біла. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 20477-86 Стрічка клейова на паперовій основі. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 22391-75 Семена соняшника. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 24104-88Е Терези лабораторні загального призначення й зразкові. Загальні технічні умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 24297-87 Вхідний контроль продукції. Основного положення
ДЕРЖСТАНДАРТ 24370-80 Пакети з комбінованих термосваривающихся полімерних матеріалів на основі алюмінієвої фольги
ДЕРЖСТАНДАРТ 25336-82 Посуд й устаткування лабораторні скляні. Типи, основні параметри й розміри
ДЕРЖСТАНДАРТ 25951-83 Плівка поліетиленова термоусадочная. Технічної умови
ДЕРЖСТАНДАРТ 26668-85 Продукти харчові й смакові. Метод відбору проб для мікробіологічних аналізів
ДЕРЖСТАНДАРТ 26669-85 Продукти харчові й смакові. Підготовка проб для мікробіологічних аналізів
ДЕРЖСТАНДАРТ 26670-85 Продукти харчові. Методи культивування мікроорганізмів
ДЕРЖСТАНДАРТ 30178-96 Сировина й продукти харчові. Абсорбційний^-абсорбційний-абсорбційний-атомно-абсорбційний метод визначення токсичних елементів
ДЕРЖСТАНДАРТ 26927-86 Сировина й продукти харчові. Методи визначення ртуті
ДЕРЖСТАНДАРТ 26929-94 Сировина й продукти харчові. Підготовка проб. Мінералізація для визначення токсичних елементів
ДЕРЖСТАНДАРТ 26930-86 Сировина й продукти харчові. Методи визначення миш'яку
ДЕРЖСТАНДАРТ 26931-86 Сировина й продукти харчові. Методи визначення міді
ДЕРЖСТАНДАРТ 26932-86 Сировина й продукти харчові. Методи визначення свинцю
ДЕРЖСТАНДАРТ 26933-86 Сировина й продукти харчові. Методи визначення кадмію
ДЕРЖСТАНДАРТ 26934-86 Сировина й продукти харчові. Методи визначення цинку
ДЕРЖСТАНДАРТ 26972-86 Зерно, крупа, борошно, толокно для дитячого харчування. Методи мікробіологічного аналізу
ДЕРЖСТАНДАРТ 28676.2-90 Семена овочевих, баштанних і кормових культур сімейства гарбузових. Технічної умови
ТУ В 13-00281041-315-96Картон хром-ерзац макулатурний. Технічні умови.
ТУ В 25.2-31436411-001-2001 Мішки, пропиленові тканини. Технічні умови
ДСН 3.3. 6.037-99 Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку.
ДСН 3.3. 6.039-99 Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації.
ДСН 3.3. 6.042-99 Державні санітарні норми мікроклімату виробничих пріміщень.
ДсанПіН 8.8. 1.2. 3.4-000-2001 Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони й атмосферному повітрі, воді водоймищ та грунті.
СанПиН 42-128-4690-80 Санітарні правила й норми змісту територій населених пунктів
СанПиН 4630-88 Санітарні правила й норми по охороні поверхневих вод від забруднень
ДСП 201-97 Санітарні правила й норми по охороні атмосферного повітря населених місць
ДР-97 Допустимі рівні вмісту радіонуклідів у продуктах харчування та питній воді.
СН і П 2.04. 05-91 Опалення, вентиляція й кондиціонування
СН і П 2.09. 02-85 Виробничі будівлі
СН иП 2.04. 01-85 Внутрішній водопровід і каналізація будівлі
СН і П 11-4-79 Природне й штучне висвітлення
МБТ і СН № 5061-89 Біологічний^-біологічні-медико-біологічні вимоги й санітарні норми якості продовольчої сировини й харчових продуктів по показниках безпеки
МУ № 4.4. 108-2004 Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки
МУ № 2273-80 Методичні рекомендації з виявлення, ідентифікації й визначенню змісту афлатоксинов у харчові продуктах
МУ № 2964-84 Методичні вказівки по виявленню, ідентифікації й визначенню змісту зеараленона в харчові продуктах
МУ № 3940-84 Методичні вказівки по виявленню, ідентифікації й визначенню змісту дезоксиниваленола.
МУ № 4082-86 Методичні вказівки по виявленню, ідентифікації й визначенню змісту афлатоксина в продовольчій сировині й харчових продуктах за допомогою високоефективної хромотографии, затверджені МЗ СССР.
МУ № 5177-90 Методичні вказівки по виявленню, ідентифікації й визначенню змісту дезоксиниваленола (вомитоксина) у зерні й зернопродуктах.
2. ТЕХНІЧНОЇ ВИМОГИ
3.1. Орешки повинні відповідати вимогам дійсних технічних умов і виготовлятися по репецептурам і технологічної інструкції, затвердженим у встановленому порядку з дотриманням санітарних норм і правил, затвердженим у встановленому порядку
3.2. Залежно від застосовуваної сировини продукти орешки виготовляються наступних видів і найменувань:
  • Горіхи й насіння очищені
  • Арахіс смажений;
  • Арахіс смажений солоний;
  • Арахіс смажений зі смаком бекону;
  • Арахіс смажений зі смаком грибів;
  • Арахіс смажений зі смаком сиру;
  • Горіх волоський ядра сушений;
  • Фундук смажений;
  • Фундук смажений солоний;
  • Фундук смажений зі смаком бекону;
  • Фундук смажений зі смаком грибів;
  • Фундук смажений зі смаком сиру;
  • Мигдаль сушений;
  • Мигдаль сушений зі смаком бекону;
  • Мигдаль сушений зі смаком грибів;
  • Мигдаль сушений зі смаком сиру;
  • Горіх кедровий ядра смажений;
  • Горіх кедровий ядра смажений солоний;
  • Насіннячка соняшника ядра смажені;
  • Насіннячка соняшника ядра смажені солоні;
  • Насіннячка соняшника ядра смажені зі смаком бекону;
  • Насіннячка соняшника ядра смажені зі смаком грибів;
  • Насіннячка соняшника ядра смажені зі смаком сиру;
  • Насіннячка гарбуза ядра смажені;
  • Насіннячка гарбуза ядра смажені солоні;
  • Насіннячка гарбуза ядра смажені зі смаком бекону;
  • Насіннячка гарбуза ядра смажені зі смаком грибів;
  • Насіннячка гарбуза ядра смажені зі смаком сиру
  • Горіхи й насіння не очищені
  • Фісташки смажені в шкарлупі;
  • Фісташки смажені солоні в шкарлупі;
  • Семена соняшника смажені;
  • Семена соняшника смажені солоні;
  • Семена гарбуза смажені;
  • Семена гарбуза смажені солоні
ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005
" Суміші орешков "Асорті"
- Суміші арахісу, ядер горіха волоського, мигдалю, фундука в рівних кількостях у різних сполученнях;
" Суміші ядер насінь "Асорті"
- Суміш ядер насінь гарбуза й соняшника в рівних кількостях;
" Суміші насінь неочищених "Асорті"
- Суміш насінь неочищені гарбузи й соняшника в рівні кількостях

3.3. Вимоги ксырью.
3.3.1 Для виробництва орешков застосовується наступна сировина й матеріали: - арахіс (боби) за ДСТ 1711,
- горіх волоський за ДСТ 16832,
- горіх кедровий (ядра) за ДСТ 13854,
- ядро мигдалю за ДСТ 16831,
- горіхи фісташки по діючій нормативній документації,
- насіннячка соняшника за ДСТ 22391,
- насіннячка гарбуза за ДСТ 26876.222 або інший діючої нормативної документації,
- вода питна за ДСТ 2874,
- сіль поварена харчова сорт "Экстра" по ДСТУ 3583,
- вкусо - ароматичні добавки по діючій нормативній документації або імпортному виробництві, дозволені Міністерством охорони здоров'я України для застосування в даних цілях
- плівка поліетиленова за ДСТ 10354, ДЕРЖСТАНДАРТ 25951,
- плівка целюлозна (целофан) за ДСТ 7730,
- мішки поліпропіленові по ТУУ В 25.2-31436411-001,
- ящики з гофрованого картону за ДСТ 13511, ДЕРЖСТАНДАРТ 13512, ДЕРЖСТАНДАРТ 13513,
- стрічка самоклеїться за ДСТ 18251.
Допускається застосування сировини й матеріалів по іншій діючій нормативній документації, а також імпортного виробництва, дозволеного до застосування Міністерством охорони здоров'я України
3.3.2. При виробництві орешков повинне застосовуватися сировина, залишковий строк зберігання якого повинен бути не менш строку придатності до вживання готової продукції в якому зміст токсичних елементів, афлатоксина В1 не повинне перевищувати припустимі вимоги, передбачені Медико-біологічними вимогами й санітарними нормами якості продовольчої сировини й харчових продуктів № 5061-89 від 01.08.1989 р. зміст пестицидів у сировину повинне відповідати вимогам Дсанпін 8.8.1.2.3.4-000-2001 "Допустимі дози, концентрації, кількості та вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони й атмосферному повітрі, воді водоймищ та грунті". Радіологічні показники не повинні підвищувати рівні, передбачені ДР-97, затверджені Міністерством охорони здоров'я України від 25.06.97.
3.3.3 Кожна партія сировини, що надходить на виробництво повинна супроводжуватися документом про якість установленої форми, що підтверджує відповідність показників якості й безпеки діючим нормативним документам і санітарним нормам і правилам
3.3. 4 контроль якості вступник сировини й матеріалів повинен вироблятися по кожній партії при вхідному контролі відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 24297.
3.4. Характеристика
3.4.1 За органолептичними показниками орешки повинні відповідати вимогам, зазначеним у таблиці 1.
Таблиця 1
Найменування показника Характеристика й норма для орешков очищені неочищені Зовнішній вигляд Ядра горіхів і насіннячок цілі, цілком розвинені, спілі. Горіхи насіннячка цілі, неушкоджені Кольори Властивий очищеним або неочищеним орешкам або насіннячкам конкретного виду. Смак і запах Приємний, властивий для смажених орешков або насіннячок і характерний використовуваним вкусо-ароматическим добавкам. Без стороннього присмаку й заходу. 3.4.2 За фізико-хімічними показниками орешки повинні відповідати вимогам, зазначеним у таблиці 2. Таблиця 2. Найменування показника Норми для орешков Очищені Неочищені Смажені без добавок Із вкусо-ароматическими добавками солоні Смажені без добавок солоні Масова доля вологи, %, не більше 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 Масова доля солі, %, не більше - - 2,5 2,0 Масова доля цілих зерен, %, не менш 80,0 80,0 80,0 80,0 80,0 Домішки рослинного походження, %, не більше 3,0 Сторонні домішки, %, не більше 0,7 ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 3.4.3 За мікробіологічними показниками орешки повинні відповідати вимогам, зазначеним у таблиці 3. Таблиця 3 Найменування показника Предельно-допустимые норми, мг/кг, не більше горіхи насіннячка Зміст токсичних елементів: Свинець Кадмій Мідь Цинк Миш'як Ртуть 0,5 0,1 15,0 100,0 0,3 0,05 1,0 - - - - - Зміст микотоксинов - афлатоксин В1 - зеараленон М1 - Т-2 токсин - дезоксиниваленол 0,005 1,0 - - 0,005 1,0 0,1 1,0 3.4.5 Припустимі рівні змісту пестицидів нормуються в сировину відповідно до Дсан П!Н № 8.8.1.2.3.4-000-2001 "Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ та грунті". 3.4.6 Зміст радіонуклідів у готових виробах повинне відповідати вимогам ДР-97, затвердженим Міністерством охорони здоров'я України від 25.06.1997 р. -Cs 137-600 Бк/кг. -Sr 90-200 Бк/кг. 3.4.7 Харчова й енергетична цінність орешков, виготовлених відповідно до вимог дійсних технічних умов наведена в додатку А. 3.5 Упакування. 3.5.1 Упакування орешков здійснюється в споживчу тару масою нетто від 40 м до 1000 р. 3.5.2 Для впакування орешков використають: - пакети за ДСТ 24370 з комбінованих термосваривающихся полімерних матеріалів, фольги, лакованого целофану - поліетиленові пакети або плівку за ДСТ 10354, ДЕРЖСТАНДАРТ 25951, - плівку целюлозну за ДСТ 7730 й інші полімерні матеріали, дозволені до застосування Міністерством охорони здоров'я України для контакту з харчовими продуктами і які забезпечують схоронність якості продукції на ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 протязі всього строку зберігання. Пакети із продукцією повинні бути герметично запаяними шляхом термосваривания. 3.5.3 Допускають отклонения, що, від установленої маси нетто одного впакування становлять: - при фасовке від 40м до 100м включно - мінус 6,0% - при фасовке від 100м до 200м включно - мінус 4,5% - при фасовке від 200м до 500м включно - мінус 3,0% - при фасовке від 500м до 1000м включно - мінус 2,0% відхилення убік збільшення маси нетто не обмежуються. 3.5.4 Розфасовані в споживчу тару готові вироби повинні бути впакованими в транспортну тару: - коробки з гофрованого картону за ДСТ 12301, - ящик з гофрованого картону за ДСТ 13511, ДЕРЖСТАНДАРТ 13512, ТУ В 13-00281041-315, - пакети з поліпропіленової плівки по ТУУ В 00203588-24, ТУ В 25.2-31436411-001 по 10-50 упакувань (залежно від маси нетто одиниці впакування) або іншу транспортну тару, дозволену Мінздравом України для застосування в харчовій промисловості й схоронність, що забезпечує, якості продукції протягом усього періоду транспортування й зберігання. 3.5.5 У кожній одиниці транспортної тари повинне бути виробу одного найменування, однієї дати виготовлення й однакової маси нетто споживчого впакування. Маса нетто в транспортній тарі не повинна становити більше 10кг. 3.5.6 Ящики з гофрованого картону повинні бути обклеєні клейовою стрічкою за ДСТ 18251, стрічкою з липким шаром за ДСТ 20477, або іншою липкою стрічкою по діючій нормативній документації. 3.5.7 Мішки поліпропіленові з насіннячками повинні бути зашиті лляними або лляними з хімічними волокнами нитками за ДСТ 14961, бавовняними нитками за ДСТ 6309 із залишенням гребеня по всій ширині мішка. 3.5.8 Тара й пакувальні матеріали повинні бути сухими, чистими, міцними, без стороннього заходу. 3.6 Маркування. 3.6.1 Маркування продукції повинна вироблятися державною мовою України. 3.6.2 Упаковані в споживчу тару орешки повинні мати маркування, що містить наступні дані: - найменування підприємства-виготовлювача, його адреса й місце виготовлення продукції, товарний знак (при наявності), - найменування виробу, - маса нетто, м - кінцевий строк реалізації або дата виготовлення й строк придатності до вживання, - умови зберігання, - склад продукту з позначенням переліку назв використаних у процесі виготовлення продуктів харчування, харчових добавок, - інформаційні дані про харчову й енергетичну цінність, - національного знака відповідності (для сертифікованої продукції), ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 - позначення дійсних технічних умов, - штрих-код ЕА відповідно до ДСТУ 3146. Маркировка повинна виробляється шляхом нанесення безпосередньо на пакувальний матеріал фарбами, дозволеними Міністерством охорони здоров'я України для цієї мети, або шляхом наклеювання етикетки або ярлика на впакування. 3.6.3 Транспортне маркування виробляється відповідно до вимог ДЕРЖСТАНДАРТ 14192 з нанесенням манипуляционных знаків "Берегти від вологи", "Штабелювання обмежене" і нанесенням на кожен ящик з орешками незмивною фарбою, у вигляді трафарету або наклеюванням етикетки або маркировачного ярлика із вказівкою: - найменування підприємства-виготовлювача, його адреса й місце виготовлення продукту, товарний знак (при наявності); - найменування продукції; - маси нетто одиниці впакування, м; - маси нетто й кількості пакувальних одиниць; - кінцевого строку реалізації або дати виготовлення й строку придатності до вживання; - умов зберігання; - позначення дійсних технічних умов. 4 ВИМОГИ БЕЗПЕКИ Й ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА 4.1 Вимоги безпеки. 4.1.1 При виробництві орешков необхідно керуватися вимогами безпеки відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.3.002 й "Санітарними правилами для підприємств їжі концентратной промисловості" № 1408 й "Інструкцією із санітарної обробки встаткування підприємство з виробництва їжі концентратів. Частина 1". 4.1.2 Технологічне встаткування повинне відповідати вимогам ДЕРЖСТАНДАРТ 12.2.003. 4.1.3 Предельно-допустимое зміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони й мікроклімат виробничих приміщень повинні відповідати вимогам ДЕРЖСТАНДАРТ 12.1.005, ДСН 3.3.6.042-99. 4.1.4 Виробничі приміщення повинні відповідати вимогам Снип 2.09.02-85 і бути обладнані загальною приточно-вытяжной вентиляцією відповідно до вимог ДЕРЖСТАНДАРТ 12.4.01 і Снип 2.04.05-91. 4.1.5 Пожежна безпека повинна відповідати вимогам ДЕРЖСТАНДАРТ 12.1.004. 4.1.6 Природне й штучне висвітлення виробничих приміщень повинне відповідати вимогам Снип 11-4-79, рівень шуму не повинен перевищувати норми, зазначені в ДСН 3.3.6.037-99. 4.1.7 До роботи при виробництві орешков допускаються особи, що пройшли попередній і періодичний медичний огляд відповідно до вимог наказ № 280 від 23.07.2002р. Міністерства охорони здоров'я України "Щодо рганізації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій на виробництві, організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення й моді призвести до поширення інфекційних хвороб". ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 4.2 Вимоги охорони навколишнього середовища 4.2.1 Термінові води, що утворяться в процесі виробництва, повинні піддаватися очищенню й відповідати вимогам Санпин 4630-88. 4.2.2 Контроль за викидами шкідливих речовин в атмосферу здійснюється відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 17.2.3.02 і ДСП 201-97. 4.2.3 Охорона ґрунту від забруднення побутовими й промисловими відходами повинна вироблятися відповідно до вимог Санпин 42-128-4690-88. 5 ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ 5.1 Приймання готової продукції роблять партіями. Під партією вважають будь-яка кількість орешков одного найменування, з однаковими показниками якості й маси нетто, вироблене протягом однієї зміни, з однієї партії сировини й оформлене одним документом про якість. 5.2 Кожна партія продуктів сухих повинна супроводжуватися документом про якість установленої форми із вказівкою: - номери й дати видачі посвідчення, - найменування підприємства-виготовлювача, його адреса й місце виготовлення продукції, - маси нетто виробу й маси партії, - дати виготовлення, - строку придатності до вживання, - результатів приймально-здавальних випробувань, - номери й дати протоколу випробувань, - висновок про відповідність продукції вимогам дійсних технічних умов. 5.3 Для проведення контролю якості впакування й маркування орешков вимогам дійсних технічних умов з різних місць партії відбирають вибірку в кількості 3% від обсягу партії, але не менш 5 транспортних упакувань або ящиків. 5.4 З кожного відібраного впакування або ящика відбирають по 10% споживчих упакувань із готовою продукцією, але не менш 10 пакувальних одиниць (об'єднана проба). 5.5 Для визначення відповідності якості продукції вимогам дійсних технічних умов підприємство-виготовлювач здійснює приймально-здавальний і періодичний контроль, а також контроль на вимогу споживача або контролюючих організацій. 5.6 Приймально-здавальному контролю піддається кожна партія продукції по масі нетто пакувальної одиниці, органолептичним показникам, масової долі компонентів (для суміші орешков "Асорті"), наявності домішок, масової долі цілих зерен, якості впакування й маркування. 5.7 Масову долю вологи, масову долю солі в готовому виробі визначають періодично, але не рідше 1 рази в декаду, а також на вимогу споживачів або контролюючих організацій. 5.8 Періодичність контролю за змістом токсичних елементів, микотоксинов, радіонуклідів і залишкової кількості пестицидів здійснюється відповідно до вимог методичних вказівок "Порядок і періодичність контролю продовольчої сировини й харчових продуктів по показниках безпеки" МУ 4.4.108-2004 "Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових прдуктів за показеиками безпеки", але не рідше, ніж при зміні сировини. ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 5.9 Періодичність контролю за мікробіологічними показниками підприємствам проводиться відповідно до методичних рекомендацій органів охорони здоров'я України, але не рідше 1 рази у квартал. 5.10 При одержанні незадовільних результатів випробувань хоча б по одному з показників, проводять повторні випробування на подвоєній кількості зразків, узятих з тієї ж партії. Результати повторних випробувань є остаточними й поширюються на всю партію. 5.11 у випадку невідповідності орешков вимогам дійсних технічних умов партія продукції реалізації не підлягає. 6. МЕТОДИ КОНТРОЛЮ 6.1 Відбір проб і підготовка до випробувань здійснюється відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 15113.0. 6.2 Зовнішній вигляд, якість упакування й правильність маркування визначають зовнішнім оглядом партії. 6.3 Органолептичні показники: смак, захід і кольори визначаються в готових виробах органолептически. 6.4 Визначення маси нетто пакувальної одиниці. 6.4.1 Апаратури: - ваги лабораторні загального призначення за ДСТ 24104 з межею зважування до 1000,0м, із припустимою погрішністю зважування +(-)0,001р., у т.ч. імпортні з аналогічними метрологічними характеристиками. 6.4.2 Проведення випробування. Для визначення маси нетто орешков з відпрацьованої по 5.3-5.4 проби зважують у споживчій тарі кожну окремо 10 пакувальних одиниць. Потім звільняють від умісту одну з одиниць споживчої тари й зважують її порожню. 6.4.3 Обробка результатів. Масу орешков визначають як різниця між масою брутто й масою порожнього впакування. За результат приймається среднеарифметическое значення 10 результатів послідовно зважених пакувальних одиниць із готовою продукцією, округляючи результат до першого десяткового знака. Відхилення маси нетто від мінімальної маси (Х) у відсотках визначають по формулі: Х=(Mn - Mv) x 100 , де Mn Mn - значення номінальної маси нетто продукту, м; Mv - фактичне значення маси нетто продукту, м. Відхилення маси 10 упакувань не повинне перевищувати мінус 2%. Відхилення убік збільшення не обмежується. 6.5 Визначення масової долі компонентів у сумішах "Асорті". 6.5.1 Апаратури: - ваги лабораторні загального призначення за ДСТ 24104 з межею зважування до 1000,0м, із припустимою погрішністю зважування +(-)0,001р., у т.ч. імпортні з аналогічними метрологічними характеристиками; ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 - папір біла за ДСТ 18510; - стекло за ДСТ 111, розміром не менш 0,3х0,4м. 6.5.2 Метод полягає в поділі суміші орешков на компоненти з наступним визначенням маси кожного зважуванням після визначення маси. Для цього виділяють два навішення масою по 200м, висипають на скло, покладене на аркуш білого паперу, і розділяють на компоненти, кожен компонент зважують окремо і його масову долю виражають у відсотках до маси суміші. 6.5.3 результат розрахунку порівнюють із допускає отклонением, що, рецептурного складу, зазначеним у документації на суміші орешков. За результат приймають середнє арифметичне двох паралельних зважувань. Відхилення, що допускають, по масі компонентів у суміші "Асорті" +(-)3%. 6.6 Визначення масової долі повареної солі в орешках смажених солоних - за ДСТ 15113.7 6.7 Визначення масової долі вологи - за ДСТ 15113.4. 6.8 Контроль наявності сторонніх домішок і домішок рослинного походження відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 15113.2. 6.9 Визначення масової долі цілих зерен. 6.9.1 Апаратури: - ваги лабораторні загального призначення за ДСТ 24104 з межею зважування до 1000,0м, із припустимою погрішністю зважування +(-)0,001р., у т.ч. імпортні з аналогічними метрологічними характеристиками; - пінцет за ДСТ 25336; - папір біла за ДСТ 18510; - стекло за ДСТ 111, розміром не менш 0,3х0,4м; - лінійка за ДСТ 427. 6.9.2 Проведення випробування. Попередньо зважене навішення масою 200,0р. для орешков й 100,0р. для насіннячок висипають шаром в один плід на скло, покладене на аркуш білого паперу, відбирають дефектні плоди - неправильної форми або розмірів, не цілі й інші дефекти, присутність яких обмежене нормативною документацією на контрольований вид продукції й визначають їхню вагу. 6.9.3 Обробка результатів випробування. Масову долю цілих зерен (Х) у відсотках до маси навішення обчислюють по формулі: Х= М1х100 М2 Де: М1 - маса цілих зерен, м, М2 - навішення, м. За результат приймають середнє арифметичне значення двох паралельних визначень. 6.10 Відбір проб для проведення мікробіологічних аналізів - відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 26668, підготовку проб для визначення мікробіологічних показників у продуктах сухих проводять за ДСТ 26669. 6.11 Мікробіологічні показники визначають відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 26670, ДЕРЖСТАНДАРТ 26972, ДЕРЖСТАНДАРТ 10444.9, ДЕРЖСТАНДАРТ 10444.15. ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 6.12 Аналіз на наявність патогенних мікроорганізмів виробляється в порядку державного санітарного нагляду санітарно - епідеміологічними станціями по методах, затвердженим Міністерством охорони здоров'я України. 6.13 Визначення змісту микотоксинов: афлатоксина В1 - відповідно до МР № 2273-73, МУ № 4082-86, зеараленона по МУ № 2964-84, дезоксиваленона - по МУ № 3940-84 і МУ № 5177-90, Т-2 токсин - по методах, затвердженим у встановленому порядку. 6.14 Контроль за змістом пестицидів здійснюється згідно методів випробувань, зазначених у Дсанпін 8.8.1.2.3.4-000-2001 "Допустимі дози, концентрації, кількість та вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони й атмосферному повітрі, воді водоймищ та грунті". 6.15 Підготовка проб м мінералізація для визначення токсичних елементів - за ДСТ 26929. Визначення токсичних елементів за ДСТ 30178, а також: - визначення ртуті - за ДСТ 26927, МУ 5178-90; - визначення миш'яку - за ДСТ 26930; - визначення міді - за ДСТ 26931; - визначення свинцю - за ДСТ 26932; - визначення кадмію - за ДСТ 26933; - визначення цинку - за ДСТ 26934. 6.16 Визначення змісту радіонуклідів проводять відповідно до методів, затвердженими у встановленому порядку. 7. ТРАНСПОРТУВАННЯ Й ЗБЕРІГАННЯ. 7.1. Орешки транспортують у критих транспортних засобах, що забезпечують схоронність якості продукту під час перевезення, відповідно до правил перевезень вантажів. Діючих на даному виді транспорту. 7.2. Транспортні засоби повинні бути сухими, чистими, без сторонніх заходів і не заражені шкідниками хлібних запасів. 7.3. Не допускається зберігання й транспортування продукту разом з хімікатами й різко, що пахне продукцією, і матеріалами; 7.4. Орешки повинні зберігається в сухих, добре вентильованих приміщеннях, що не мають сторонніх заходів, не заражених шкідниками хлібних запасів і захищених від влучення прямих сонячних променів при температурі не вище 20 градусів і відносної вологості повітря не більше 75%. 7.5. При зберіганні ящики або пакети із продуктами сухими укладаються на стелажі й піддони штабелями. Відстань від джерел тепла й каналізаційних труб повинне бути не менш 1м. 7.6. Строк придатності до вживання орешков не більше 6 місяців. 8. ГАРАНТІЇ ВИГОТОВЛЮВАЧА 8.1. Виготовлювач гарантує відповідність якості орешков вимогам дійсних технічних умов при дотриманні умов зберігання й транспортування. 8.2. Гарантійний строк зберігання орешков відповідно до вимог, зазначеними в п. 7.6 дійсних технічних умов. ТУ В 15.3 - 2863913254 - 001: 2005 Додаток А Інформаційні відомості про харчовий й енергетичної цінності 100 м продуктів сухих Найменування орешков Зміст, м Енергетична цінність, ккал Білки Жири Вуглеводи Арахіс 29,2 50,2 10,8 611,0 Горіх волоський ядро 15,3 66,5 11,2 630,0 Горіх кедровий ядро 19,3 53,2 8,7 640,0 Фундук 16,1 66,9 9,9 707,0 Мигдаль 18,6 57,7 16,2 649,0 Фісташки 16,3 55,0 13,6 649,0 Семена соняшника ядро 20,7 52,9 3,4 598,0 Семена гарбуза ядро 12,6 49,5 35,4 390,0

Контакти для замовлень і пропозицій:
28000, Україна, м. Олександрія, Куколовское шосе 5. Олександрійський Авторемонтний Завод

т./ф. 10 38 05235 41358
тел. 10 38 067 2650755 гл.менеджер МСД (ціни, умови приобритения, консультації)
тел. 10 38 067 6021423 нач. виробництва МСД (технічні питання, збут і постачання)
тел. 10 38 067 9452074 помічник нач. виробництва по постачанню (постачання, потреби МСД)
тел. 10 38 050 4571330 - по загальних питаннях
тел. 10 38 050 6940864 - секретар (питання прийому-передачі факсів, эл.пошти)
E-mail: msd@inbox.ru

Як до нас добратися: Відкрити карту-схему


Яндекс цитування